Sos toffee z mikrofalówki
Naleśniki jaglane

ciasteczka brownie 5

Zawsze jest dobry czas na ciasteczko, a szczególnie jeśli w miseczce kuszą ciasteczka brownie 🙂

Mogę oficjalnie powiedzieć, że to najbardziej czekoladowe ciasteczka na moim blogu – sami się przekonajcie.

Mój syn pokochał je od pierwszego ugryzienia i sam jadł większość z nich – dlatego proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo znikają nie wiadomo kiedy 😉

Moja wersja jest „podstawowa”, Wy możecie ją wzbogacić dodając posiekane orzechy – będą jeszcze smaczniejsze 🙂

 

ciasteczka brownie 2

ciasteczka brownie 6

ciasteczka brownie 8

Ciasteczka brownie
 
Autor:
Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 35 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • opcjonalnie - posiekane orzechy
Wykonanie
  1. Rozpuść połamaną czekoladę razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej) - odstaw do ostudzenia.
  2. Zmiksuj razem jajka i cukier, dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Schłódź w lodówce przez około 30-60 minut.
  5. Po schłodzeniu nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciastkami.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 11-15 minut (mają być upieczone z wierzchu, ale w środku mogą być miękkie).
  7. Po upieczeniu ostudź.

Przepis znalazłam na tej stronie.

Sos toffee z mikrofalówki
Naleśniki jaglane

Related Post