Owoce pod karmelem
Ogórki kiszone

 

Zapraszam na niezwykłe ciastka  z wyglądu przypominające brzoskwinie.

Wykonajcie w domu te ciasteczka brzoskwinki, a dzieci będą na pewno zachwycone.

Może wyglądają one na pracochłonne, ale na prawdę robi się je szybko i łatwo.

Niezbędne są tu niestety barwniki spożywcze – żółty i czerwony, które posłużą do zabarwienia ciasteczek.

Najpierw pieczemymaślane ciastka, następnie przekładamy je dżemem i łączymy w pary. Każde ciasto zanurzamy w mleku z barwnikiem, a na koniec obsypujemy obficie cukrem – jeszcze tylko listek mięty lub melisy i ciasteczkowa brzoskwinka gotowa 🙂

ciasteczka brzoskwiniowe1

ciasteczka brzoskwiniowe3

ciasteczka brzoskwiniowe2

 

Ciasteczka brzoskwinki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 17
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki (plus trochę do lepienia kulek)
  • 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅓ szklanki cukru
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietany
dodatkowo:
  • dżem do przełożenia
  • szklanka mleka (podzielona na dwie porcje)
  • żółty i czerwony barwnik
  • cukier kryształ
  • listki mięty lub melisy
Wykonanie
  1. Utrzyj masło z cukrami, dodaj jajko i śmietanę.
  2. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodaj mąkę do masy maślanej i krótko zmiksuj.
  4. Nabieraj czubatą łyżeczkę ciasta i rękoma oprószonymi mąką lep z ciasta małe kulki.
  5. Kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - powinno ci wyjść około 34 kulek.
  6. Zachowaj odstępy między kulkami, bo w trakcie pieczenia się rozleją.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 14 minut - aż brzegi się zrumienią.
  8. Gotowe ciastka pozostaw na blaszce do ostudzenia.
  9. Ciastka posmaruj dżemem i połącz w pary.
  10. Mleko wlej do dwóch miseczek, dodaj do każdej barwnik.
  11. Ciastka zamaczaj najpierw w jednym kolorze, a potem w drugim, od razu posyp ciastko obficie cukrem i odłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, aby cukier wysechł.
  12. Przed podaniem do każdego ciastka włóż listek mięty lub melisy.

 

Przepis znaleziony tutaj.

Owoce pod karmelem
Ogórki kiszone

Related Post