Reklama


Ciasteczka czekoladowe z solą

Ciasteczka czekoladowe z solą

 

ciasteczka czekoladowe z solą

 

Ciasteczka czekoladowe z solą, to kolejny przepis słodko-słony na blogu (będzie chyba moim drugim ulubionym – zaraz po solonym karmelu).

Jeśli nie macie do końca przekonania do tej soli, to możecie zrezygnować z posypywania ciasteczek przed ich pieczeniem – ale nie rezygnujcie z soli dodawanej do ciasta – nie ma jej tak dużo, a fajnie podkręca smak czekolady 😀

Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowywania tych ciasteczek – sami zobaczycie jakie są one proste i ekspresowe – ja je przygotowałam w niespełna 8 minut – oczywiście miałam wszystkie produkty przygotowane wcześniej.

Dużym plusem jest, że ciasteczka są robione bez foremek – toczymy tylko kulki w rękach – więc koniecznie zaproście do pracy dzieci – będą miały niezłą frajdę.

Ciasteczka czekoladowe z solą pieczemy od razu, ale możecie też przygotować ciasto wcześniej i przechować je w lodówce.

Z tej porcji otrzymałam 14 sporych ciastek.

Wypróbujcie również przepis na przepyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami – moje dzieci zjadają je w 3 sekundy 😀

 

szybkie ciastka czekoladowe bez wycinania

 

bardzo proste i szybkie ciastka czekoladowe

 

szybkie ciasteczka czekoladowe bez wycinania

 

bardzo proste i szybkie ciasteczka z czekoladą

 

proste ciasteczka z czekoladą

 

Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku z przygotowań 🙂

 

Ciasteczka czekoladowe z solą
 
Autor:
Składniki
  • 115 g miękkiego masła
  • 170 g brązowego cukru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • około 150 g posiekanej czekolady (użyłam chipsy czekoladowe)
  • sól do posypania ciasteczek
Wykonanie
  1. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajko i zmiksuj.
  3. Wsyp mąkę do masła i zmiksuj - utworzy się grudkowate ciasto.
  4. Dodaj czekoladę i zagnieć ciasto w dłoniach.
  5. Urywaj kawałki ciasta i tocz nieduże kulki - układaj je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Wierzch ciasteczek posyp odrobiną soli.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  8. Po upieczeniu krótko ostudź - ciasteczka będą jeszcze miękkie, gdy lekko ostygną możesz je zdjąć z blachy.

 

 

ciasteczka czekoladowe z solą

 

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.

Related Post

Reklama

  • Aż tak nie przepadamy za połączeniami słodko słonymi ale takim ciachem oczywiście byśmy nie pogardziły 😀

  • Maja Banasiak

    Świetne ciasteczka 🙂 Do ciasta dodałam tylko odrobinę soli bo do środka dodałam tez czekolade z dodatkiem soli co dało fajny efekt 🙂

    • Fajny pomysł z tą gotową czekoladą z solą 🙂

%d bloggers like this: