Czekoladowe ptysie z kremem kawowym
Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami

 

Te ciasteczka czekały na mnie prawie rok, bo stwierdziłam, że są takie zimowo-świąteczne i muszą poczekać na odpowiedni moment.

Pewnie ciągle bym do nich „dojrzewała”, gdyby nie koleżanka z pracy – ogromna wielbicielka pomarańczy i moich ciasteczek żurawinowo-jabłkowych. Przekonała mnie, że muszę koniecznie upiec, te ciasteczka 🙂

A czemu tak nalegała? Bo do ciastek trzeba dodać miąższ z pomarańczy i to ją bardzo zaciekawiło – mnie zresztą też 🙂

Nie zwlekając dłużej napiekłam ciasteczek lekko modyfikując przepis (w oryginale pochodzącym z ulotki Tupperware nie było wcale masła, czy też innego tłuszczu – to mi w ogóle nie pasowało).

Do ciastek oprócz pomarańczy dodaje się bardzo dużo posiekanej gorzkiej czekolady i tu mam jedną uwagę.

Czekolady jest tak dużo, że bardzo dominuje w smaku – ciężko jest wyczuć aromat pomarańczy. Polecam, więc albo użycie mniejszej ilości czekolady, albo dodanie jeszcze aromatu pomarańczowego – no chyba że jesteście czekoladoholikami 🙂

Podaję przepis w zmniejszonej porcji, bo nawet z niej miałam 2,5 dużej blachy ciastek.

 

ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe3

ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe1

ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe4

 

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
 
Autor:
Składniki
  • około 80-100 g miąższu z pomarańczy (użyłam jedną średnią)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady (może być mniej)
Wykonanie
  1. Pomarańczę obierz i wyjmij z niej miąższ - bez skórek - możesz go dodatkowo lekko zmiksować.
  2. W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, masło, żółtka, cukier i pomarańczę.
  3. Zagnieć ciasto, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie zagnieć (ciasta nie musisz go schładzać, ale możesz - np. przez pół godziny).
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość około pół cm.
  5. Foremkami wytnij ciasteczka.
  6. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
  8. Po upieczeniu wystudź.

 

Czekoladowe ptysie z kremem kawowym
Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami

Related Post