Paszteciki z ciasta filo
Warsztaty fotograficzne

ciasteczka dyniowe_2

Ciasteczka dyniowe przygotowałam na „afterparty” po ślubowaniu córki w szkole.

Miało być zdrowo i smacznie 🙂

Najpierw chciałam zrobić ciasteczka marchewkowe z przepisu na markizy, ale potem postawiłam na ciasteczka dyniowe – takich jeszcze nie piekłam 🙂

Ciasteczka przeszły pomyślne testy u moich dzieci – musiałam wręcz im ograniczyć do nich dostęp, bo nic by nie dotarło na szkolną imprezę 🙂

Po takiej rekomendacji mogę z całym sercem polecić je Wam i Waszym dzieciaczkom – ciasteczka z warzywami to jest to 🙂

Ciacha mają obłędny kolor, smakują troszkę jak piernik (dzięki dużej ilości przypraw), a do tego są fajnie mięciutkie (nawet po kilku dniach- jeśli przechowywane są w hermetycznym pojemniku).

Ciasteczka robi się tocząc w rękach kulki z ciasta i to jest trochę uciążliwe, bo ciasto jest dość luźne (nie chciałam dodawać za dużo mąki, aby ciastka nie były twarde), dlatego pomagałam sobie maczając ręce w mące i lekko obsypując wierzch ciasta mąką – ta metoda zdała egzamin i Wam też ją polecam 🙂

Z przepisu otrzymacie dwie blachy ciasteczek o wielkości około 5 cm.

Ps. Moje dzieci zgodziły się nawet zapozować do zdjęć 🙂

ciastka i dzieci_2

ciastka i dzieci_4

ciastka i dzieci_3

dynie_2

ciasteczka dyniowe_1

ciasteczka dyniowe_5

Ciasteczka dyniowe
 
Autor:
Składniki
  • 3-3,5 szklanki mąki + dodatkowa do podsypywania
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • ¾ szklanki puree z dyni (około 225 g) - dynię pieczemy przez około godzinę w 190 stopniach, a następnie rozgniatamy lub miksujemy (po wcześniejszym usunięciu skórki)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • około 100 g posiekanej czekolady
  • dodatkowo - ¼ szklanki cukru zmieszana z 2 łyżeczkami cynamonu
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito z sodą, proszkiem, solą i przyprawami.
  3. Do masła dodaj puree z dyni, jajko i wanilię, dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj czekoladę i zamieszaj.
  5. Rękoma obsypanymi mąką nabieraj ciasto o wielkości orzecha włoskiego, tocz kulki, obtaczaj ej w mieszance cukru i cynamonu, układaj je na blaszce, a następnie lekko spłaszcz spodem dłoni.
  6. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  7. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, więc pozostaw je blaszce do wystudzenia.

 

Przepis znalazłam tutaj.

 

Sposób na dynię 2015

Paszteciki z ciasta filo
Warsztaty fotograficzne

Related Post