Ciasteczka jak jeżyki
Przepis na ciasteczka jak jeżyki
Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne, chrupiące i słodkie ciasteczka z bakaliami zatopionymi w karmelu i oblane czekoladą. Takie ciastka to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. A ich zrobienie nie jest wcale trudne! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasteczka jak jeżyki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasteczka z bakaliami oblane czekoladą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasteczka jak jeżyki przepis
Składniki
składniki na kruche ciastka:
- 110 g masła (miękkiego )
- 75 g cukru pudru (- pół szklanki )
- 1 żółtko ( – u mnie z jajka rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki ((ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania) – 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na karmel do ciasteczek
- 150 g krówek
- 50 g masła
- około 50-75 ml śmietany kremówki
dodatkowe składniki do ciasteczek
składniki na polewę czekoladową do jeżyków
- 100 g czekolady (- użyłam gorzkiej)
- 100 ml śmietany kremówki (jeśli używasz mleczną czekoladę, to weź połowę śmietany)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasteczka do jeżyków
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 75 g cukru pudru
- Dodaj żółtko i wanilię – zmiksuj.1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.225 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dokończ zagniatanie rękami – w razie potrzeby dodaj więcej mąki – masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
- Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj kółeczka i układaj je na papierze do pieczenia.
- Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (góra-dół) przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
- Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
Jak zrobić karmel z krówek do ciasteczek jeżyków
- Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła.150 g krówek, 50 g masła, około 50-75 ml śmietany kremówki
- Dodaj porcjami śmietanę kremówkę – do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
- Nałóż masę karmelową na ciasteczka.
- Na wierzchu ułóż bakalie.około 100 g orzechów, 1 garść rodzynek
- Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej.100 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Lekko ją przestudź, a następnie polej po ciasteczkach.
Notatki
Prywatne
Domowe ciastka jeżyki – uwagi
Jak już upiekliście sobie moje sugar cookies, to w prosty sposób możecie zrobić z nich domową wersję ciasteczek Jeżyki. Wystarczy posmarować je z wierzchu masą karmelową (ja robiłam ją z krówek, ale można kupić gotowy kajmak i go użyć), posypać rozdrobnionymi orzechami, migdałami i rodzynkami, a na koniec oblać czekoladą. Możecie tu użyć mleczną lub gorzką czekoladę. Ja się zdecydowałam na gorzką czekoladę aby moje ciasteczka jeżyki nie zbyt słodkie.
Proste, prawda? A jakie pyszne! Z podanej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka.
Polecane przepisy na kruche ciasteczka
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne kruche ciasteczka o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: