Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Zaktualizowany: 2023 18 maja
ciasteczka kokosowe

Przepis na ciastka kokosowe z białą czekoladą

Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą to niezwykle pyszne i proste do zrobienia ciastka. Te aromatyczne ciasteczka są pieczone z dodatkiem wiórków kokosowych, które nadają im wyjątkowego smaku i chrupkości. Co najlepsze, nie wymagają one wałkowania i wycinania kształtów foremkami – można je łatwo formować w dłoniach. Rozkoszuj się smakiem tych wyjątkowych ciasteczek, które rozpływają się w ustach i są idealne na popołudniową herbatę lub jako słodka przekąska o każdej porze dnia.

ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

Ciasteczka kokosowe z czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste ciasteczka, których nie musisz wałkować i wycinać, to spróbuj tych słodkich ciasteczek o kokosowym aromacie.

chocolate chip coconut cookies

Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Pyszne i proste ciasteczka kokosowe bez wałkowania i wycinania kształtów.
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 24 sztuki
Składniki

składniki na ciasteczka czekoladowe z białą czekoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka kokosowe z czekoladą

  • Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
    125 g masła, 200 g cukru pudru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 g wiórek kokosowych
  • Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj następnie wsyp porcjami mąkę z wiórkami, dodaj posiekaną czekoladę.
    1 jajko, 100 g białej czekolady
  • Miksuj tylko do połączenia składników – na koniec możesz ciasto krótko zagnieść rękoma.
  • Nabieraj dłonią nieduże porcje ciasta – tocz z niego kulki, układaj kulki na blaszce i lekko je rozpłaszcz dłonią – zachowaj między ciastkami odstępy, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut – nie muszą być mocno rumiane z wierzchu – jeśli będą miały lekko złocisty spód, to oznacza, że są już gotowe.
  • Zaraz po upieczeni ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc nie ściągaj ich od razu z blachy – gdy przestygną to stwardnieją.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka kokosowe, kokosowe ciasteczka z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka kokosowe

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą – uwagi

Te ciasteczka kokosowe z białą czekoladą to niezła gratka dla wielbicieli kokosowych, słodkich smaków :)

Ciacha ślicznie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej.

Kokos nie dominuje mocno w smaku, za to z każdym gryzem czujemy go delikatnie na języku, a potem natyka się na kawałeczki rozpuszczonej białej czekolady :)

Jak dla mnie te ciasteczka to rewelacja – delikatne, przepyszne, chrupiące, a do tego dziecinnie proste do wykonania.

Jeśli macie dzieci, to koniecznie zróbcie z nimi ciastka kokosowe.

Samo ciasto przygotujecie spokojnie z pomocą miksera – dzieci będę dodawać składniki, a potem jest najfajniejsza część :)

Dłońmi nabieramy trochę ciasta, toczymy kulkę, kładziemy ją na blaszce i spłaszczamy – tadam  – koniec pracy!

Uwierzcie mi – dzieci będą zachwycone – szczególnie, że ciasto ma taką konsystencję, że nie jest mocno lepiące, czy też brudzące – ja nawet pod koniec ciasto wyrobiłam krótko rękoma, aby cała mąka „weszła” do ciasta.

Mi wyszły z tego przepisu 24 duże ciacha – brałam porcje ciasta wielkości mniej więcej piłeczki golfowej.

A wielbicieli kokosowych ciasteczek zapraszam serdecznie na najprostsze na świecie i najpyszniejsze kokosanki :D

ciasteczka czekoladowe

ciasteczka z czekoladą
ciasteczka kokosowe z białą czekoladą
ciasteczka kokosowe

Polecane przepisy na proste ciastka

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciastka bez wałkowania i wycinania. Na blogu jest ich niezła kolekcja, w przeróżnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.

Opublikowano: 2017 6 maja

Podziel się przepisem

13 komentarzy

  1. c04140cba516a1255097b1a2bd32c1a3?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2021 4 lutego w 20:45- Odpowiedz

    Aha, dodam jeszcze, że wszystko było zważone, co do grama :)

  2. c04140cba516a1255097b1a2bd32c1a3?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2021 4 lutego w 20:43- Odpowiedz

    Mi ciasteczka wyszły zupełnie inne i to nie w pozytywnym sensie. Ciasto było sypkie, trudno się formowało kuleczki, a przy spłaszczaniu nie za ładnie pękały… Podczas pieczenia ciasteczka w ogóle się nie rozlały, nie popękały jak na zdjęciu, i zachowały swój nie za ładny kształt ;) W smaku dobre (dałam tylko 100g cukru pudru i dla mnie w słodkości idealne), ale może trochę za bardzo „mączne”. Ogólnie mam wrażenie, że problemem jest właśnie mąka (użyłam typu 650) – jest jej za dużo. Następnym razem dam 200g i zobaczymy, czy to coś pomoże ;) Jeśli chodzi o wykonanie, to wszystko zrobiłam tak, jak w przepisie, jednak z małym wyjątkiem: po zmieszaniu masła (które leżało ponad dzień) z cukrem i wanilią, odstawiłam masę na godzinę, bo piekarnik był zajęty ;) Nwm, czy to przez to, czy jednak mąkę…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 5 lutego w 08:31- Odpowiedz

      Mąka 650 jest mąką dobrą do pieczywa, a nie do słodkich wypieków. Tu najlepiej użyć zwykłą tortową typ 450 albo 500.

  3. ac3627c02a2b6f0967ca492d7b8cdc3b?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2020 29 listopada w 13:00- Odpowiedz

    Ile orzed swietami mozna je zrobic?i np zamknąć w puszce jak pierniki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 listopada w 17:32- Odpowiedz

      To nie są ciasteczka, którym dobrze robi leżenie. Najlepiej upiec je maksymalnie tydzień przed świętami i przechowywać je w szczelnym pojemniku.

  4. de3736fb0f82b681e12c0950f2605476?s=54&d=mm&r=g
    monika 2019 4 grudnia w 18:06- Odpowiedz

    dlaczego moje ciateczka tak nie popekały jak pani , za mało/ duzo mąki ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 5 grudnia w 14:00- Odpowiedz

      Trudno mi powiedzieć. A mąka była ważona?

      • df61828986d5ce70bff2c4385334d5e6?s=54&d=mm&r=g
        Katarzyna 2021 1 marca w 21:20- Odpowiedz

        Stanwczo za dużo mąki jak na taką ilość masła, powinno być max 200g

  5. 555587cf3599da9b92ce6abc3323e89b?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2018 9 stycznia w 11:54- Odpowiedz

    Ciasteczka rewelacyjne, ale zdecydowanie za słodkie. Ilość cukru można zmniejszyć nawet o połowę, a i tak będą dobre. W końcu czekolada robi swoje.
    Druga sprawa to miksowanie masy po wsypaniu mąki z wiórkami. Tak czułam, że masa jest zbyt sypka i nic z tego nie wyjdzie, ale zaryzykowałam i miałam całą kuchnię do sprzątania. Dlatego uprzedzam, jak macie zwykły mikser ręczny (taki z dwoma „trzepaczkami”), to pod żadnym pozorem nie miksujcie masy po dodaniu mąki i wiórek! Ciasto da się miksować tylko do momentu dodania jajka, potem jest istna katastrofa. Następnym razem zrobię w malakserze, ale jak ktoś nie ma, to radzę wsypać mąkę i wyrobić rękami.
    Ale poza tym to ciastka są super. 1000 razy smaczniejsze niż kupne.
    A i można spokojnie dać margarynę do pieczenia, jak ktoś nie używa masła.
    Dzięki za super przepis, pozdrawiam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 9 stycznia w 11:58- Odpowiedz

      Biała czekolada robi swoje :) mąkę można dosypywać porcjami – to będzie mniej „kurzyć”

  6. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 7 maja w 16:17- Odpowiedz

    Kokos i biała czekolada to świetny duet :D

  7. aae8e0191e497dc23084d8695da1e6e2?s=54&d=mm&r=g
    Dietetyczne Fanaberie 2017 6 maja w 09:19- Odpowiedz

    Uwielbiam kokosa ! A Twoje ciasteczka wyglądają fenomenalnie. Jak się na nie patrzy to aż ślinka cieknie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 6 maja w 11:16- Odpowiedz

      Dziękuję :) bardzo łatwo się je robi, więc spróbuj koniecznie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy