Tarteletki tatin ze śliwkami
Ciasteczka cytrusowe

Każdy powienien znać albo mieć chociaż jeden przepis na ciasteczka maślane – zwykłe, najprostsze, a jednocześnie chyba na jedne z najsmaczniejszych ciasteczek 🙂

Ciasteczka chodziły już za mną od jakiegoś czasu, bo domowe zapasy się skończyły i nie było co podjadać w drodze od kuchni do salonu 😉

Pieczenie ciastek jest niestety trochę czasochłonne, bo wykrawanie ciasteczek, układanie, pieczenie blachami i potem jeszcze dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale za to potem pozostaje przyjemność jedzenia.

Znalazłam w końcu więcej czasu i upiekłam ciasteczka maślane – kształty wybrałam jesienne, więc jabłuszka, dynie, wiewiórki, jeże i różne listki. Jak mój syn się dossał do ciastek, to musiałam go siłę wyganiać, bo już się obawiałam, czy mi zostanie cokolwiek do sfotografowania 🙂

Myślę, że jest to bardzo dobra rekomendacja, bo dzieci są jednak strasznie wybredne 🙂

Proponuję do pracy nad ciastkami zagonić też dzieci, to będą mieli z tego niezłą zabawę 🙂

 


Ciasteczka maślane
 
Autor:
Składniki
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat (ja użyłam migdałowego), albo skórka z cytryny lub pomarańczy
składniki lukru:
  • 1 białko
  • około 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • barwniki
Wykonanie
wykonanie ciasteczek:
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, żółtko i aromaty.
  2. Dodaj suche składniki (gęstość ciasta reguluj mąką).
  3. Gotowe ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich oddzielnie rozwałkuj na posypanym mąką blacie.
  5. Wykrawaj foremkami ciasteczka - możesz też użyć zwykłej szklanki, albo pokroić ciasto nożem, albo radełkiem.
  6. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut - do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka ostudź.
wykonanie lukru:
  1. Białko ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier możesz podzielić na mniejsze porcję i każdą z nich zabarwić innym kolorem.
  2. Życzę udanej zabawy przy ciasteczkach 🙂
Notatki
Przepis na około 4 blachy ciastek.

Przepis znaleziony na Tasty Kitchen i lekko przeze mnie zmodyfikowany.

Tarteletki tatin ze śliwkami
Ciasteczka cytrusowe

Related Post