Ciasteczka orzechowe z mascarpone

Zaktualizowany: 2023 25 kwietnia
ciasteczka orzechowe z mascarpone

Przepis na ciastka z mascarpone i orzechami

Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na moje pyszne i proste ciasteczka orzechowe z mascarpone i orzechami włoskimi! To połączenie chrupiących ciasteczek z kremowym serem mascarpone i orzechową nutą to absolutny hit w mojej kuchni. Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników.

Ciasteczka te są idealne na słodki poczęstunek dla gości, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej herbaty lub kawy. Są one łatwe i szybkie do przygotowania, a ich smak z pewnością zachwyci każdego łasucha. Polecam spróbować!

ciasteczka orzechowe z marscarpone 8

Ciastka orzechowe z mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, chrupiące domowe ciasteczka, które dodatkowo zrobisz szybko, to koniecznie upiecz dziś te rewelacyjne ciastka z orzechami włoskimi i kremowym serkiem mascarpone.

cream cheese walnut cookies

Ciasteczka orzechowe z mascarpone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne orzechowe ciastka z serkiem mascarpone i chrupiącymi orzechami włoskimi.
4.37 z 11 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 40 sztuk
Składniki

składniki na ciasteczka z mascarpone i orzechami

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka orzechowe z mascarpone

  • Masło zmiksuj z mascarpone na białą masę, dodaj cukier, wanilię i miksuj przez kilka minut.
    230 g masła, 100 g mascarpone, 100 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Mąkę zmieszaj z solą i dodaj partami do masy maślanej – krótko zmiksuj.
    300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj posiekane uprażone orzechy (100 g) i wymieszaj łyżką.
    100 g orzechów włoskich
  • Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, lekko zagnieć, podziel na dwie części i każdą uformuj w walec o średnicy około 3-5 cm.
  • Wytnij kawałek papieru do pieczenia, posyp wierzch połową drobno posiekanych orzechów.
    50 g orzechów włoskich
  • Połóż ciasto i delikatnie obtocz je w orzechach.
  • Zawiń papier z ciastem tworząc rulon.
  • To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
  • Rulony schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę (możesz je schładzać nawet przez noc).
  • Po schłodzeniu odwiń ciasto z papieru i ostrym nożem krój plasterki ciasta.
  • Układaj je na blaszce (ciasto się nie rozpływa, więc nie musisz zostawiać dużych odstępów), jeśli ciastka są grube to możesz je dodatkowo trochę spłaszczyć dłonią.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 18-20 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka z mascarpone, ciastka z orzechami włoskimi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka orzechowe z mascarpone 6

Ciastka orzechowe z mascarpone – uwagi

Mam dla Was fajny przepis na ciasteczka orzechowe z mascarpone.

Ja użyłam mascarpone, ale równie dobrze możecie zastąpić go serem twarogowym na serniki :)

Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i mało słodkie (jeśli lubicie słodkości, to użyjcie więcej cukru).

Przygotowuje się je dość szybko i nie trzeba zbyt wielkich umiejętności cukierniczych :)

Orzechowe ciasteczka świetnie pasują do kawy, herbaty albo gorącego kakao i sprawdzą się również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc.

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek (około 40 sztuk).

Przepis Marthy Stewart.

Ps. Spróbujcie też moich ulubionych ciasteczek orzechowych, albo ciasteczek z orzechów leśnych przekładnych dżemem – yum!

ciasteczka orzechowe z mascarpone 9

ciasteczka orzechowe z mascarpone 3
ciasteczka orzechowe z mascarpone

Polecane przepisy na orzechowe ciastka

Jeśli lubicie pyszne orzechowe ciasteczka, to koniecznie zobaczcie również moje inne przepisy na ciastka z orzechami. Na blogu znajdziecie ich kilka, a tu przedstawiam trzy z nich:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 4 kwietnia