Reklama


Ciasteczka pomarańczowe z ricottą

Ciasteczka pomarańczowe z ricottą

 

ciasteczka pomarańczowe z ricottą

 

Ciasteczka pomarańczowe z ricottą robiłam na wigilię klasową mojego syna, ale dopiero teraz miałam czas, by opublikować przepis 🙂

A żal go było Wam nie pokazać, bo ciasteczka są pyszne.

Lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Mocno pachnące pomarańczą – również za sprawą pomarańczowego lukru – do ciastek nie dałam za dużo cukru, więc z czystym sumieniem mogłam je polać sporą ilością lukru.

Zresztą lukier dodatkowo sprawia, że ciasteczka są dłużej miękkie 🙂

Jak widzicie ze zdjęć – te ciasteczka pomarańczowe nie wymagają używania foremek – wystarczy nałożyć je łyżką – ja próbowałam nadać im trochę bardziej kulisty kształt w dłoniach – ciasto jest lepkie, ale daje się formować – a potem można sobie oblizać łapki 😀

Potem już tylko około 20 minut pieczenia i można szamać – całość nie zajęła mi więcej niż 40 minut – super, prawda?

Z przepisu wyszły mi dwie blachy ciasteczek – ilość zależy od tego jak duże będziecie robić te ciastka – ja brałam na porcję czubatą łyżkę ciasta.

Przy okazji tych ciasteczek pomarańczowych z ricottą zrobiłam jeszcze synowi na tą wigilię ciasteczka z czekoladą – to jest zawsze hit wśród dzieci (oraz u mojego męża :D).

 

ciastka z twarogiem

 

ciasteczka pomarańczowe z ricottą

 

ciasteczka z ricottą

 

ciasteczka pomarańczowe

 

ciastka pomarańczowe

 

ciasteczka twarogowe

 

ciasteczka z ricottą

 

Ciasteczka pomarańczowe z ricottą
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 30
Składniki
ciastka:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 250 g ricotty
  • skórka z jednej pomarańczy
lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • około ¼ szklanki soku z pomarańczy
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzyj do białości z cukrem i skórką pomarańczową.
  3. Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej.
  4. Dodaj ricottę i krótko zmiksuj.
  5. Wsypuj porcjami mąkę i miksuj na małych obrotach.
  6. Łyżką nałóż ciasto na blachę wyłożoną papierem formując ciasteczka - możesz dłońmi nadać im bardziej okrągły kształt.
  7. Piecz w 170 stopniach (na termoobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczowym - sok dodawaj stopniowo- lukier ma być lekko lejący, ale gęsty, aby nie spłynął zupełnie z ciasteczek.
  10. Polej lukrem ciastka, poczekaj aż lukier zastygnie i dopiero wtedy możesz przełożyć ciastka do pojemniczka - jeść można wcześniej 🙂

 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: