Tort fitness dla sportsmenki 🙂
Smores cupcakes, czyli babeczki z zapiekaną pianką

Nazwa snickerdoodles brzmi tajemniczo, prawda?

Podobno te ciasteczka mają niemieckie pochodzenie, tam nazywano je  schneckennudeln.

Ciasteczka charakteryzują się tym, że przed pieczeniem są obtaczane w mieszance cukru i cynamonu.

Snickerdoodles są rewelacyjnym dodatkiem do ciepłego mleka i kakao i aż się o to proszą 🙂

Są do tego bardzo proste do przygotowania – ja robiłam swoje z córeczką (poniżej jest zdjęcie z przygotowań). Weronika miała z tego niezłą frajdę i dzielnie robiła kulki z ciasta i obtaczała je w cukrze (potem sama się dobrała do tego cukru ;)).

Upieczcie je koniecznie ze swoimi dziećmi i potem podajcie je im na podwieczorek 🙂

Zapomniałam dodać, że korzystałam z przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”.

snickerdoodles_2

snickerdoodles_1

snickerdoodles_5

snickerdoodles_7

Ciasteczka snickerdoodles
 
Autor:
Składniki
ciasteczka:
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru (kryształu)
  • 1 łyżka cynamonu
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.
  3. Dodaj do masy maślanej ekstrakt z wanilii i jajko, od razu dodaj łyżkę mieszanki mącznej - zmiksuj.
  4. Dodaj porcjami resztę mąki i zmiksuj do połączenia składników.
  5. Z ciasta odrywaj nieduże kawałki i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Każdą kulkę obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
  7. Układaj na blaszce zachowując między ciastkami odstępy.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
  9. Po upieczeniu przestudź.

 

ciasteczka wspólne

 

Tort fitness dla sportsmenki 🙂
Smores cupcakes, czyli babeczki z zapiekaną pianką

Related Post