Reklama


Ciasteczka z truskawkami i czekoladą

Ciasteczka z truskawkami i białą czekoladą

 

ciasteczka czekoladowe

 

Ciasteczka z truskawkami i białą czekoladą dla dużych i małych łasuchów 🙂

Nie dość, że są pyszne, to do tego wyglądają wręcz uroczo z tymi kawałeczkami truskawek 😀

I jak by tego było mało robi się je wręcz ekspresowo!

Wasze dzieci jak nic będą chciały przy nich pomagać, szczególnie że ciastka można lepić w rękach i robić z nich kuleczki – nie wiem jak wasze dzieci, ale moje uwielbiają ubabrać się w takim cieście 🙂

Jeśli wam się nie chce brudzić rączek, to wystarczy ciastka nałożyć łyżką na blaszkę i gotowe.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 dużych ciasteczek – ze względu na świeże owoce ciasteczka nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale raczej nie grozi im, że nie zostaną zjedzone do ostatniego okruszka 🙂

Jeśli lubicie takie proste ciasteczka bez wycinania wykrawaczkami, to polecam wam także przepis na kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, albo uwielbiane przez dzieci ciasteczka z kolorową posypką. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na ciastka, więc czujcie się zaproszeni do buszowania 😀

Ps. Przepis na te ciasteczka wypatrzyłam na jakimś amerykańskim lub angielskim blogu, ale nie zapisałam sobie strony 🙁

 

ciastka z czekoladą

 

ciasteczka z białą czekoladą

 

ciastka z truskawkami

 

ciasteczka z czekoladą

 

ciasteczka z truskawkami

 

Ciasteczka z truskawkami i czekoladą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • około 100 g pokrojonych w kostkę truskawek
  • około 100 g posiekanej białej czekolady
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z sodą i solą.
  3. Do masła dodaj po jednym jajku i po każdy jajku dodaj łyżkę mąki.
  4. Wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj - tak żeby było widać jeszcze resztki mąki.
  5. Do masy dodaj truskawki i czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  6. Nabieraj łyżką masę i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 10 minut - aż będę ładnie rumiane.
  8. Po upieczeniu ostudź i zdejmij z blachy.
  9. Możesz ciasteczka dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
 

 

ciasteczka z truskawkami i białą czekoladą

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: