Podwójny tort urodzinowy
Placuszki czekoladowo-malinowe z frużeliną malinową

 

Przepis na te ciasteczka twarożkowe znalazłam ostatnio na blogu Pieprz czy Wanilia i zaraz je przygotowałam w domu 🙂

Spodziewałam się, że ciastka będą pyszne, ale nie sądziłam, że aż tak.

Muszę się tu przyznać, że zgrzeszyłam z nimi i to bardzo – zamiast standardowych 1-2 kawałków na testy pochłonęłam 4 (mąż kazał mi wyedytować wpis i się przyznać, że to było 5 ciastek :).

Ciasto z dodatkiem twarogu przypomina trochę francuskie, bo też się lekko rozwarstwia, ale nie jest aż tak kruszące.

Samo ciasto nie zawiera wcale cukru, a nadzienie twarożkowe jest tylko lekko słodzone – dlatego wierzch można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem (możecie też oczywiście masę twarogową więcej posłodzić – ale uwierzcie mi – wcale nie trzeba).

Ciasto jest dość miękkie, więc trzeba je szybko wałkować –  najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, bo mocno się klei. Papier też ułatwia zwijanie ciasta w rulon.

Mimo wszystko sądzę, że przepis nie jest trudny i każdy da sobie  z nim radę 🙂

 

ciasteczka twarożkowe1

ciasteczka twarożkowe2

ciasteczka twarożkowe3

Ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 200g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 150g twarogu półtłustego sernikowy lub do zmielenia
  • szczypta soli
  • nadzienie serowe:
  • 250g twarogu sernikowego
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru (albo dozować ilość do smaku)
  • 100g wiórek kokosowych
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej (zapomniałam i nie dałam :))
Wykonanie
ciasto:
  1. Mąkę posiekaj z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki.
  2. Dodaj szczyptę soli i twaróg – zagnieć zwarte i jednolite ciasto (ciasto może być lepkie, ale się tym nie przejmuj i nie dodawaj więcej mąki - po schłodzeniu będzie lepiej).
  3. Ciasto schłódź w lodówce przez około 30-60 minut.
nadzienie:
  1. Zmieszaj twaróg z cukrem, z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.
  2. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  3. Schłodzone ciasto podziel na 4 mniej więcej równe porcje.
  4. Każdą z nich kolejno rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - na prostokąt około 15/20 cm.
  5. Na środku każdego kawała nałóż wałeczek nadzienia twarogowego i ostrożnie (przy pomocy dolnego papieru) złóż brzegi ciasta do środka i lekko zlep ze sobą.
  6. Pokrój powstały wałeczek na mniej więcej 5 równych kawałków.
  7. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce - zachowując odstępy między ciastkami, gdyż trochę urosną.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - aż będą rumiane.
  9. Po upieczeniu przestudź.
  10. Możesz posypać je cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i odrobiny mleka i posmarować nim ciasteczka.

 

Podwójny tort urodzinowy
Placuszki czekoladowo-malinowe z frużeliną malinową

Related Post