Ciasteczka usteczka
Przepis na twarogowe ciasteczka usteczka z jabłkami
Ciasteczka usteczka z lekkiego kruchego ciasta zrobionego z twarogiem i z plasterkiem jabłka w środku to smaczna przekąska lub słodka przystawka. Ciasto jest delikatne i bardzo smakowite, dzięki zastosowaniu twarogu. Plasterki jabłka w środku nadają ciasteczkom soczystości i owocowej nuty, a także dostarczają witamin i składników odżywczych. To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i zdrowe przekąski. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Twarogowe ciasteczka usteczka z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe ciastka i uwielbiasz ich aromat rozchodzący się po domu podczas pieczenia, to koniecznie przygotuj te niezwykle pyszne i cudnie wyglądające ciastka z jabłkiem.
Ciasteczka usteczka przepis
Składniki
składniki na ciasteczka usteczka z jabłkami
- 250 g twarogu (półtłustego w kostce)
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jabłka (średnie )
- cukier puder ( do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka usteczka z jabłkami
- Twaróg zmiel, a następnie zagnieć razem z masłem, mąką, cukrem pudrem i cynamonem.250 g twarogu, 200 g masła, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu
- Uformuj ciasto w kulę i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w księżycowe plasterki.3 jabłka
- Możesz jabłka dodatkowo obtoczyć w cukrze trzynowym i cynamonie (ja tak zrobiłam).
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj szklanką koła, na każdy układaj po plasterku jabłka, a następnie złóż na pół.
- Ułóż ciastka na blaszce z papierem do pieczenia.
- Piecz w 190 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – aż będą rumiane i napuszone (ja piekłam na termoobiegu z temperaturą 170 stopni).
Prywatne
Ciastka usteczka z jabłkiem – uwagi
Pewnie niektórzy z Was widzieli już wcześniej ciasteczka usteczka z kawałkiem jabłka w środku. Wyglądają trochę jak mały omlecik oprószony cukrem pudrem. Mi te ciasteczka ogromnie smakowały (nie tylko ze względu na jabłka) – ich dużą zaletą jest kruche ciasto twarogowe. Bardzo lubię właśnie ciasto kruche z dodatkiem twarogu, bo sprawia on, że ciasto wygląda jak francuskie. Pęcznieje i listkuje się, a twaróg dodaje jeszcze wspaniały smak.
Jak zrobić twarogowe ciastka z jabłkami – wskazówki
Twaróg zmiel, albo bardzo porządnie rozgnieć widelcem, a następnie zagnieć ciasto z twarogu, masła, odrobiny cukru i mąki. Ciasto schowaj do lodówki, aby się schłodziło, a potem rozwałkuj na cienki placek. Wytnij szklanka okrągłe ciastka. Na każdym ułóż plasterek jabłka i złóż na pół tworząc „usteczka”. Ciasteczka po upieczeniu możesz posypać odrobiną cukru pudru. Ciasteczka usteczka będą idealne dla dzieci, bo niewiele w nich cukru, a dodatek jabłek zachęca do jedzenia. Ja dodatkowo dodałam cynamon, aby ciastka były bardziej aromatyczne. Gorąco polecam ten przepis!
Ps. Kółka na ciasteczka lepiej robić trochę większe od kawałków jabłka, bo podczas pieczenia ciasto się napusza i obkurcza.
A dla łasuchów polecam podanie ciasteczek z sosem toffi :D
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasteczka oraz na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na kruche ciastka
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne kruche ciastka idealne jako słodka przekąska. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: