Drożdżowe oponki z ziemniaków
Lody twarożkowo-truskawkowe

Ciasteczka z czekoladą i orzechami

ciastka z orzechami

 

Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia tych ciasteczek (zwłaszcza, że ciągle leżały u mnie biedne zające wielkanocne z czekolady). Ostatnio skończył się mój zapas ciastek, więc nie myśląc długo wzięłam się za wypróbowywanie tego przepisu.

Ciastka wyszły bardzo duże (podczas pieczenia trochę się rozlewają i rosną), przy wyciąganiu były bardzo miękkie – trzeba chwilę poczekać, aż ostygną i dopiero wtedy można je ściągać z blachy, a jak już ostygną, to po prostu „niebo w gębie”.

Najlepszą reklamą jest reakcja mojego męża – najpierw podchodził do nich jak do jeża, a jak w końcu spróbował, to usłyszałam „Ale dobre!!” 🙂

Dobre, to mało powiedziane – one są pyszne, a ich zaletą jest, że w środku pozostają miękkie, a czekolada jest fajnie rozpuszczona. Ja dodałam jeszcze do nich szklankę posiekanych orzechów włoskich, więc jest ciekawa różnica konsystencji 🙂

Spróbujcie, a się nie zawiedziecie 🙂

Ps. Ostatnio ponownie robiłam te ciasteczka i zrobiłam im nowe zdjęcia 🙂 – pod spodem zostawiam stare dla porównania 😉

ciastka z czekoladą i orzechami

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka orzechowe

 

ciasteczka z czekoladą

 

ciastka z czekoladą

 

A tu pierwsze zdjęcia ciasteczek.

 

 

 

 

Ciasteczka z czekoladą
 
Autor:
Ilość: ok 30 sztuk
Składniki
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 350 g szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g czekoladowych chipsow lub pokrojonej w kawałki czekolady (ja zużyłam czekoladowe zające)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - może to też być aromat migdałowy
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i jajka i dobrze ubij.
  2. Dodaj makę, sodę i sol, dobrze wymieszaj i wsyp czekoladę, orzechy i wanilię, lekko połącz wszystkie składniki.
  3. Na wyłożonej pergaminem blasze układaj łyżką kopczyki (zachowaj odstępy między ciastkami, bo się trochę rozpłyną przy pieczeniu).
  4. Piecz je w temperaturze 180ºC przez okolo 12 - 15 minut, do momentu aż zaczną się rumienić.
  5. Wystudź je na drucianej siateczce.

Przepis znaleziony tutaj  i lekko zmodyfikowany.

Drożdżowe oponki z ziemniaków
Lody twarożkowo-truskawkowe

Related Post