Migdałowy sernik
Ciasto marchewkowo-bananowe

Te ciasteczka z czekoladowymi drażetkami pokochają wszystkie dzieci 🙂

Są bardzo proste do wykonania, więc zachęcam do wspólnego pieczenia z maluchami, a dekorowanie drażetkami będzie dla nich wielką frajdą.

Moje dzieciaki tworzyły kwiatki, szachownice, potworki, a nawet „koło muzyczne” (cokolwiek to jest ;).

Ciastka przy pieczeniu mocno się rozpływają, więc należy zachować między nimi spore odległości (ja piekłam na jednej blaszce po 6 dużych ciastek).

Z podanej porcji otrzymacie około 14 gigantycznych ciastek (jako dowód dołączam zdjęcie mojej czterolatki z takim ciachem :)).

m&m's2

m&m's3

m&m's4

m&m's1

Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
  • 260 g mąki
  • 1 i ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 130 g białego cukru
  • 140 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 200 g drażetek czekoladowych (np. m&ms, ja używałam drażetek w niebieskim opakowaniu z Lidla)
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło i oba cukry na puszystą masę.
  2. Dodaj wanilię, jajko i żółtko.
  3. W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
  4. Dodaj suche składniki do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
  5. Dużą łyżką nałóż ciastka na blachy (możesz też nakładać małą łyżeczką, wtedy ciastka będą mniejsze).
  6. Zachowaj duże odstępy między ciastkami, bo mocno się rozpłyną.
  7. Na wierzchu ciastek ułóż drażetki.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut - jeśli pieczesz jednocześnie dwie blachy, to w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami.
  9. Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie i jeśli się posklejały, to teraz jest najlepszy moment na ich rozdzielenie.
  10. Po około 10 minutach ciastka stwardnieją i wtedy można jej przenieść z blachy.

 

Przepis znalazłam na stronie Joy o Baking.

Migdałowy sernik
Ciasto marchewkowo-bananowe

Related Post