Reklama


Ciasteczka z jabłkami

Babka ziemniaczana
Babeczki kokosowe na białkach

ciasteczka z jabłkami

Co powiecie na lekkie, kruche ciasteczka z jabłkami i toffi?

Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają zachęcająco i sami wypróbujecie ten przepis, bo na prawdę nie jest trudny 🙂

Ciasto kruche przypomina trochę ciasto pół francuskie (a to za sprawą wałkowania ciasta „na kopertę”), a wypełnione jest pokrojonymi jabłkami i krówkami (niektóre krówki posypałam odrobiną soli, aby uzyskać solony karmel).

Dzięki temu mamy całe bogactwo smaków w niewielkim ciasteczku 🙂

Z tej porcji otrzymacie około 2 blachy ciastek – wystarczy dla każdego 😀

ciasteczka z jabłkami

ciasteczka z jabłkami

ciasteczka z jabłkami_6

ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g masła
  • 100 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (użyłam jogurt)
nadzienie:
  • około 200 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • około 8 krówek lub miękkich cukierków toffi
  • jajko - do posmarowania ciastek
  • cukier do oprószenia ciastek
Wykonanie
ciasto:
  1. Posiekaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i masło - tak aby utworzyła się kruszonka.
  2. Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto - na początku będzie się "mazać" - w razie konieczności możesz dosypać odrobinę mąki.
  3. Rozwałkuj ciasto na długi placek, złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) i przykryj drugim końcem ciasta, ponownie rozwałkuj i powtórz czynność ze składaniem.
  4. Ponownie rozwałkuj ciasto, złóż, owiń w folię spożywczą i schłódź przez przynajmniej pół godziny.
  5. W tym czasie przygotuj nadzienie.
nadzienie:
  1. Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę.
  2. Zmieszaj je z sokiem z cytryny, dodaj mąkę, cukier oraz cynamon.
  3. Cukierki posiekaj.
wykończenie:
  1. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (ja to robiłam po kawałku).
  2. Szklanką lub foremką wycinaj ciastka, na wierzchu ciastka ułóż trochę jabłek i połóż trochę posiekanych cukierków (możesz je dodatkowo posypać solą).
  3. Przykryj ciastko drugim kawałkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi.
  4. Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, natnij w kilku miejscach i posyp cukrem.
  5. Piecz w 225 stopniach przez około 15 minut.

Źródło przepisu.

Babka ziemniaczana
Babeczki kokosowe na białkach

Related Post

Reklama


  • Ola

    Witam,
    Chciałabym upiec te ciasteczka, ale nie do końca rozumiem co oznacza ” złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) „. Powiedzmy że po rozwałkowaniu mamy w przybliżeniu prostokąt, to składamy łapiąc za górna (długą) krawędź czy za boczną krawędź ciasta?

    • za tą krótszą i składając jak list na 3 części 🙂

  • Ola

    Witam,
    Zrobiłam ciasto z Pani przepisu, ale w żaden sposób nie dało się rozwałkowywać. Rozchodziło się, przyklejało do wałka. Podsypywanie mąką nie pomogło zbytnio. Ponieważ nie lubię się poddawać dorzuciłam jajko. Trochę pomogło i dało się to uratować, dostając w efekcie blachę niekształtnych cudactw 😉 W smaku wyszły całkiem niezłe, niestety rozlatywały się – część już na blaszce. Bardzo dobry smak i wygląd zachęca do powtórzenia, ale zastanawiam się co zmienić, aby ciasto dało się rozwałkować. Wszystko było wymierzane z wagą…

    • A dobrze schłodziłaś ciasto ?
      moje przed schłodzeniem też było kleiste ale wystarczyło dobrze schłodzić.
      Czasem jak ciasto jest mocno klejące to można wrzucić do zamrażarki 🙂

  • Ola

    Witam po raz kolejny 🙂
    Postanowiłam powtórzyć akcję. Użyłam tym razem jogurtu zamiast smietany, wrzuciłam ciasto do zamrażalnika zamiast do lodówki i poszło dużo lepiej. Ogólnie ciasto jest kleiste i delikatne. Po rozwałkowaniu niełatwo je odkleić od stolnicy i nie uszkodzić, ale ciasteczka są super. Serdecznie dziękuję za ten przepis!

    • Super! Bardzo się cieszę, że teraz się udało 🙂

%d bloggers like this: