Seromakowiec na kruchym spodzie
Keksowe renifery

Te ciasteczka są bardzo zdrowe, gdyż pieczone są na mące pełnoziarnistej z dodatkiem otrąb oraz suszonych jabłek i żurawiny. Jednocześnie są bardzo smaczne i moja córka je uwielbia 🙂

Jeśli szukacie zdrowych i smacznych przekąsek dla dzieci, to te ciasteczka będą idealne. Świetnie się też sprawdzą na świątecznym stole – to dzięki żurawinom i suszonym jabłkom 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek – około 50 sztuk.

jablkowo-zurawinowe1

jablkowo-zurawinowe2

jablkowo-zurawinowe4

jablkowo-zurawinowe3

 

Ciasteczka żurawinowo-jabłkowe
 
Autor:
Składniki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych jabłek
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • aromat śmietankowy
  • 350 g mąki razowej
  • 50 g otrąb (dowolnych)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Żurawinę i jabłka zmiksuj (albo pokrój bardzo drobno).  Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę śmietany). Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij foremkami kształty. Ciasteczka ułóż na wyłóżonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
  2. Ciasteczka nie rosną prawie wcale, więc można je gęściej układać.
  3. Przestudzone ciastka udekoruj według uznania - ja proponuję rozpuszczoną czekoladę.

Seromakowiec na kruchym spodzie
Keksowe renifery

Related Post