Placuszki śniadaniowe
Arbuzowa granita

Mam dla Was pyszne, rozpływające się w ustach ciastka twarogowo-truskawkowe.

Twaróg dodałam do ciasta (dzięki temu ma świetny smak oraz delikatną, listkowaną fakturę – trochę podobnie do ciasta francuskiego).

Ciasteczka nadziane są dodatkowo masą twarogową i dżemem truskawkowym.

Samo ciasto rewelacyjnie się wałkuje i kroi, więc możecie upiec sobie ciasteczka w różnych kształtach – ja upiekłam część jako koperty, a część jako rogaliki.

Obydwie wersje są przepyszne 😉

Z tej porcji otrzymacie około 30 ciastek.

Ps. Użyłam kupny dżem i oczywiście pod wpływem temperatury jego część wypłynęła. Jeśli chcecie tego uniknąć, to możecie wykorzystać konfiturę.

I jeszcze jedno – zrobiłam zdjęcia w dwóch stylizacjach i nie mogłam się zdecydować na jedną, więc macie zdjęcia z obu 😀

ciastka twarogowo-truskawkowe_7

ciastka twarogowo-truskawkowe_5

ciastka twarogowo-truskawkowe_8

ciastka twarogowo-truskawkowe_3

ciastka twarogowo-truskawkowe_6

 

Ciastka twarogowo-truskawkowe
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 30
Składniki
ciasto:
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 230 g miękkiego masła
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • pół łyżeczki soli
masa twarogowa:
  • 250 g twarogu sernikowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
  • cukier puder
  • dżem lub konfitura truskawkowa
Wykonanie
  1. Zmiksuj twaróg z masłem, aż dobrze się połączą.
  2. Dodaj porcjami mąkę z solą i miksuj do połączenia.
  3. Blat wysyp cukrem pudrem, wyłóż na niego ciasto .
  4. Lekko zagnieć, podziel na 4 części, każdą lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 30-60 minut.
  5. Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.
  6. Schłodzone ciasto wyjmij na blat wysypany mąką, posyp z wierzchu odrobiną mąki i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
  7. Wykrój z ciast kwadraty lub trójkąty, na każdy nałóż trochę twarogu i po łyżeczce dżemu truskawkowego.
  8. Złóż koperty lub zwiń rogaliki.
  9. Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do zrumienienia).
  10. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Placuszki śniadaniowe
Arbuzowa granita

Related Post