Muffinki ze snickersami
Lody z białą czekoladą

Przepis na to ciasto widziałam jakieś pół roku temu w programie „Proste dania Nigela Slatera” na BBC Lifestyle i od tamtej pory strasznie mnie męczyło. Ciągle nie mogłam go zrobić, bo co sobie o nim przypomniałam, to albo nie miałam bananów, albo nie miałam cukru (najlepiej jest użyć tu cukier dark muscovado). Ostatnio specjalnie w tym celu zakupiłam cukier i banany i wreszczcie upiekłam ciasto.

Powiem wam, że dawno mi się nie zdażyło, abym wylizywała miskę po cieście 🙂 ale zupełnie nie mogłam się oprzeć, bo dzięki temu cukrowi, masa wyszła w smaku taka fajnie karmelowa i po prostu obłędna.

Przepis jest na jedną foremkę keksową (ja użyłam takiej o długości 24 cm).

 

 

 

 

 

Ciasto bananowe z czekoladą
 
Autor:
Składniki
  • 175 g masła
  • 175 g cukru dark muscovado (ostatecznie cukru trzcinowego demerara)
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 dojrzałe banany (myślę, że dwa też wystarczą)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • aromat waniliowy lub esencja waniliowa
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj do tego pojedynczo jajka. Dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy, dodaj aromat.
  3. Na koniec wrzuć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone albo lekko rozgniecione widelcem banany. Delikatnie wymieszaj i przełóż całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz około godziny - do suchego patyczka. Przestudź na kratce.

Muffinki ze snickersami
Lody z białą czekoladą

Related Post