Reklama


Ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

 

ciasto chałwowe

 

Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto chałwowe 🙂

A chyba najsmaczniejsza wyszła mi w nim czekoladowo-chałwowa polewa – muszę się przyznać, że ciągle podjadałam ją z rondelka – mówię Wam – rewelacja 😀

Samo ciasto, jak pisałam wyżej, jest niezmiernie proste – to tym babki, gdzie miksujemy jajka z cukrem, a potem tylko dodajemy resztę składników i mieszamy.

Jeśli chcecie do niego zrobić taką chałwową polewę jak ja, to kupcie od razu większe opakowanie chałwy – takie około 280 g będzie akurat.

Jeśli lubicie chałwę i chałwowe wypieki, to na blogu już się ich kilka uzbierało (ja sama uwielbiam chałwę) – i z czystym sumieniem mogę Wam polecić przepis na sernik chałwowy, chałwowe drożdżowe ślimaczki, chałwowiec na zimno albo na czekoladowy biszkopt z musem chałwowym – mniam 😀

To ciasto chałwowe upiekłam w długiej formie keksowej – takiej około 30 cm. Możecie też ją upiec w formie do babki z kominkiem. Ciasto piecze się dość długo i mocno brązowieje w trakcie pieczenia, więc jeśli zacznie za bardzo ciemnieć możecie je w trakcie przykryć folią aluminiową.

 

babka chałwowa

 

babka chałwowa

 

proste ciasto z chałwą

 

babka z chałwą

 

ciasto chałwowe

 

 

Ciasto chałwowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g chałwy - pokruszonej
  • 120 ml oleju
polewa:
  • 50 g pokruszonej chałwy
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady (użyłam mleczną)
  • plus dodatkowo trochę chałwy do posypania po wierzchu
Wykonanie
ciasto:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj pokruszoną chałwę i miksuj aż się ładnie połączy.
  4. Dodaj mąkę oraz olej - delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm), albo do formy na babkę z kominkiem.
  6. Piecz w 170 stopniach przez około 50-55 minut - do suchego patyczka (jeśli ciasto będzie mocno ciemniało w trakcie pieczenia, to możesz przykryć je folią aluminiową).
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź.
polewa:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z pokruszoną chałwą - tak aby chałwa się rozpuściła.
  2. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.
  3. Delikatnie przestudź polewę, a następnie polej nią ciasto.
  4. Na wierzchu pokrusz trochę chałwy.

 

proste ciasto z czekoladą

 

Przepis na ciasto znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: