Placuszki czekoladowo-malinowe z frużeliną malinową
Bułki dyniowe

 

Jesienią mam zawsze większą ochotę na ciasta czekoladowe 🙂

Na takie prawdziwe ciasta czekoladowe – upieczone z gorzkiej czekolady, mocno aromatyczne, gęste i oblepiające zęby 😉

I właśnie takie ciacho zafundowałam sobie ostatnio 😀

Wykorzystałam do niego pyszne, dojrzałe gruszki oraz powidła śliwkowe (okazało się, że wykorzystałam już swój ostatni słoik powideł śliwkowych i muszę przygotować sobie nową porcję, a dodam, że te powidła, to był prawdziwy rarytas – zrobiła je nieżyjąca już babcia mojego męża i miały naklejoną datę 1987 – i były pyszne :))

Ale wracając do ciasta – wyszło rewelacyjne – mokre, mocno czekoladowe i lekko chrupiące dzięki mielonym migdałom.

Spróbujcie koniecznie 🙂

Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe1

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe2

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe3

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe4

 

Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe
 
Autor:
Składniki
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (L)
  • 120 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedna duża gruszka - około 200-250 g
  • dodatkowo: czekolada na polewę i płatki migdałów
Wykonanie
  1. W średnim garnku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę, sól i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  2. Zdejmij garnek z ognia, dodaj cukier i powidła - wymieszaj.
  3. W misce zmieszaj razem mąkę, mielone migdały, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
  4. Do masy czekoladowej wbij jajka i energicznie wymieszaj łyżką
  5. Dodaj zmieszaną mąkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  7. Na wierzchu ułóż obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  9. Po wystudzeniu polej ciasto rozpuszczoną czekoladą oraz posyp płatkami migdałowymi.

Wariacje z gruszką

Placuszki czekoladowo-malinowe z frużeliną malinową
Bułki dyniowe

Related Post