Ciasto czekoladowe z sosem

Zaktualizowany: 2023 7 sierpnia
ciasto czekoladowe z sosem

Przepis na czekoladowe ciasto z sosem czekoladowym

Dziś u mnie niezwykłe i fajnie wilgotne ciasto czekoladowe z sosem czekoladowo-kawowym. To ciasto piecze się zalane sosem, który nawilża ciasto i sprawia, że nabiera ono fajnego smaku. Koniecznie podajcie je na ciepło z gałką lodów! Spróbujcie koniecznie!

mocno wilgotne ciasto z sosem czekoladowym

Ciasto czekoladowe z sosem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne czekoladowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z sosem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pudding czekoladowy z sosem kawowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
10 minut
Czas całkowity 55 minut
Wyposażenie
  • Szczelna foremka do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe

składniki na sos kawowy

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto:

  • Mleko zmieszaj z masłem i roztrzepanymi jajkami.
    250 ml mleka, 70 g masła, 2 jajka
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i cukier.
    150 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 35 g gorzkiego kakao, 60 g mielonych migdałów, 100 g cukru trzcinowego
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
  • Wylej ciasto do formy żaroodpornej o pojemności przynajmniej 2 litrów.

Jak zrobić sos kawowy

  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, kakao i kawą, mieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
    175 g cukru trzcinowego, 2 łyżki gorzkiego kakao, 500 ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Wylej ostrożnie sos na ciasto – najlepiej lać na łyżkę, aby z niej płyn spływał na ciasto.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) – piecz przez około 25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
  • Podawaj na ciepło razem z lodami lub bitą śmietaną.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z sosem, wilgotne ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z sosem

Ciasto kawowo-czekoladowe – uwagi

Zapraszam na ciasto czekoladowe z sosem z przepisu Donny Hay (mocha self-saucing pudding).

Ciasto jest o tyle wyjątkowe, że jest od razu z czekoladowo-kawowym sosem. Takie ciasto szczególnie zasmakuje wielbicielom mocno czekoladowych ciast, oraz osobom lubiącym kawę.

ciasto kawowo-czekoladowe

Jak zrobić wilgotne ciasto z sosem kawowym – wskazówki

Trzeba je piec w sporym naczyniu żaroodpornym, bo na ciasto czekoladowe wylewamy ponad pół litra płynu i dopiero wtedy pieczemy ciacho.

Wiem, że to brzmi szalenie, sama też podchodziłam do tego z pewną dozą niedowierzania, ale ciasto się udało, ładnie się upiekło i sosik również wyszedł (co widać na zdjęciach :)).

Aby wszystko było ok będziecie potrzebować formę na 2 litry pojemności i najlepiej ustawić ją do pieczenia na dużej blaszce – ja postawiłam na kratce i część sosu wykapała mi na dno piekarnika – przypalonego smrodku trochę było ;)

To czekoladowe ciasto jest dodatkowo w stylu „mess”

Czyli sos przy podawaniu może być wszędzie, więc proponuję nakładać ciasto łyżką ;) (podczas pieczenia cały płyn spływa na spód ciasta – dzięki temu ciasto jest bardzo długo wilgotne i mięciutkie).

Najlepiej ciasto zjeść jeszcze na ciepło z lodami albo bitą śmietaną i owocami – mniam – w takim wydaniu nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Co z resztą widać chyba na moich zdjęciach. Gorąco polecam to ciasto i wierzę, że zasmakuje Wam tak samo mocno jak mi.

Zajrzyjcie też do innych przepisów Donny Hay, które pojawiły się już na blogu.

Szczególnie polecam wam rewelacyjną babkę jogurtowo-cytrynową, bezy z karmelem albo ciasto z cynamonowym wierzchem.

ciasto czekoladowe z sosem kawowy
czekoladowe ciasto z owocami i bitą śmietaną
ciasto czekoladowe z sosem 8

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 5 sierpnia