Sernik krówkowy
Two for two - czyli babeczki dla dwojga 🙂

Halloween już tuż, tuż i czas zacząć myśleć o przygotowaniach – na pewno nie może zabraknąć słodkości, które będą pasowały do charakteru tego święta – dozwolone są więc różne dynie i dyniowe potworne głowy, czarne koty, wiedźmy, kościotrupy, zombie i wszelkie stwory i potwory 🙂

Jako podstawę do halloweenowych dekoracji wykorzystałam ciasto czekoladowe mojej mamy (które bardzo łatwo przerobić na piernika – wystarczy dodać trochę miodu i przyprawę korzenną).

Jeśli nie przepadacie za ciastami czekoladowymi, to proponuję babeczki dyniowe lub ciasto dyniowe 🙂

Z podanej porcji otrzymacie dużą tortownicę (26-28 cm), albo prostokątną blaszkę o wielkości 26/31 cm.

 

Ciasto czekoladowe w odsłonie halloweenowej 🙂
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki ulubionego dżemu (opcjonalnie)
lukier:
  • 1 białko
  • około 1,5 szklanki cukru pudru
  • trochę soku z cytryny
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Wszyp do dużej miski wszystkie suche składniki i je wymieszaj. Wbij jajka i dodaj pozostałe mokre składniki. Zmiksuj do połączenia składników. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe).
  2. Ciasto ostudź na kratce. Podziel na kawałki i każdy posmaruj lukrem. Dekoruj wg uznania - możesz wydrukować sobie halloweenowe kształty, wyciąć i użyć jako szablony. Możesz też część lukru zabarwić na kolor pomarańczowy lub czarny i narysować nim straszne buźki, pajęczyny, pająki 🙂
wykonanie lukru:
  1. Zmiksuj białko ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec wlej sok z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj ciasto.
  2. Ciasto możesz też posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi, albo płatkami migdałów.

Sernik krówkowy
Two for two - czyli babeczki dla dwojga 🙂

Related Post