Pudding z maślanki z owocami
Drożdżowy wieniec

Ciasto dla wielbicieli murzynków i czekolady – czekoladowe ciasto z coca colą.

Co prawda w oryginalnym przepisie nie ma czekolady, ale jeśli chcecie to możecie ją dodać, a na pewno ciasto na tym zyska 🙂

Przepis pochodzi z książki Jamesa Martina „Desserts”, a udostępniła go AgaTA .

Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 26 cm, albo na średnią blaszkę.

 

 

 

 

Ciasto czekoladowe z coca colą
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 250 g rozpuszczonego masła (z masłem można rozpuścić ewentualnie czekoladę)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru brązowego
  • 3 łyżki kakao – z czubkiem
  • szczypta sody
  • 200 ml coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
składniki sosu:
  • 1 czekolada z karmelem (ja kupiłam Alpen Gold karmelową i się kiepsko rozpuszczała, można użyć zwykłej mlecznej czekolady)
  • 2 łyżki lub więcej śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszaj.
  3. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka wymieszaj razem, dodaj do suchych składników i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż do formy. Piecz około 40 minut. Wystudź.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę, wymieszaj. Wylej gorącą na ciasto.

Pudding z maślanki z owocami
Drożdżowy wieniec

Related Post