Ciasto czekoladowe z coca colą

Zaktualizowany: 2023 17 października
czekoladowe ciasto z coca colą

Przepis na czekoladowe ciasto z dodaną Coca-Colą

Ciasto czekoladowe z Coca Colą i polewą czekoladową to pyszna i nietypowa wersja tradycyjnego czekoladowego ciasta. Ciasto jest wilgotne i ma intensywny smak czekolady, a dodatek Coca-Coli dodaje mu lekkiego, orzeźwiającego smaku. Takie połączenie smaków rozgrzeje serce każdego łasucha! Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z polewą czekoladową, to prawdziwa uczta dla podniebienia! Spróbujcie koniecznie!

czekoladowe ciasto na coca coli

Ciasto czekoladowe z Coca-Colą przepis z filmem

Już dziś wypróbuj mój przepis na to niezwykle proste, a do tego mięciutkie i jednocześnie wilgotne ciasto czekoladowe z Coca-Colą i czekoladową polewą. Takie ciasto zrobisz w kilka minut, a na pewno zachwycisz nim wszystkich!

ciasto czekoladowe z coca colą i borówkami

Ciasto czekoladowe z coca colą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i fajnie czekoladowe ciasto z dodatkiem Coca-Coli, która nadaje ciastu smaku, puszystości i wilgotności.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 15
Kalorie 355 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 26 cm. Może być również mniejsza foremka około 22 cm – wydłuż wtedy czas pieczenia o około 10-15 minut.
Składniki

składniki ciasta czekoladowego z coca colą

  • 250 g masła (rozpuszczonego – może też być olej)
  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru (użyłam trzcinowego – można też dać mniej – 200 g w zupełności wystarczy wg mnie)
  • 30 g gorzkiego kakao (– 3 łyżki z czubkiem)
  • 200 ml Coca-Coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki sosu czekoladowego

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z Coca-Colą

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
  • Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia wymieszaj w większej misce.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g gorzkiego kakao, 300 g cukru
    przygotowanie suchych składników do ciasta z coca colą
  • Masło, wanilię, Coca-Colę, mleko i jajka wymieszaj razem.
    250 g masła, 200 ml Coca-Coli, 75 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    przygotowanie mokrych składników do ciasta czekoladowego
  • Dodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj.
    jak zrobić ciasto czekoladowe z coca colą
  • Przełóż ciasto z coca-colą do formy.
    czekoladowe ciasto z coca colą przed pieczeniem
  • Piecz około 40 minut – do suchego patyczka
  • Gotowe ciasto wystudź.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto czekoladowe z colą

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę do dobrego połączenia wymieszaj.
    100 g czekolady
  • Wylej na ciasto (możesz też poczekać, aż polewa ostygnie i bardziej zgęstnieje, wtedy mniej spłynie z ciasta).
    ciasto czekoladowe z coca-colą smarowane polewą czekoladową
Film
Notatki
Zamieniając zwykłą Coca-Colę na Zero porcja ciasta będzie miała około 348 kalorii, więc w sumie różnica nie jest duża.
Podaję kaloryczność przy użyciu masła i 200 g cukru.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 355kcalWeglowodany: 34gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
Słowa kluczowe ciasto z coca colą, z coca colą ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z dodaną coca colą

Dziś mam dla was bardzo proste i niezwykłe ciasto idealne dla wielbicieli murzynków i czekolady – czekoladowe ciasto z Coca-Colą.

Przepis na to cudo znalazłam w książce Jamesa Martina „Desserts” i oczywiście nabrałam ogromnej ochoty na jego upieczenie.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z Coca-colą – wskazówki

Otóż bardzo prosto – i to nawet bez użycia miksera!

Bo wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką w misce!

W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki.

Potem łączymy mokre z suchymi i przekładamy do foremki do pieczenia i pieczemy.

Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 26 cm, albo na średnią blaszkę. Ciasto pieczone w tej większej foremce nie jest mocno wysokie. Jeśli chcecie wyższe ciasto, to upieczcie je w mniejszej foremce (ok 22-23 cm) i wydłużcie czas pieczenia do około 50-55 minut – ciasto najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.

Ciasto czekoladowe po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy polewą czekoladową :)

ciasto na coca coli i czekoladzie

Jakie składniki do czekoladowego ciasta z Coca-Colą – zamienniki

Oryginalnie to ciasto przygotowywane jest na rozpuszczonym maśle. Ale ja je robiłam również na oleju i wyszło bardzo dobre – możecie więc wybrać, czy wolicie masło, czy olej.

Co do Coca-Coli – możecie ją zrobić na oryginalnej albo z Coca-Colą Zero – wtedy dodatkowo ograniczycie trochę kaloryczność ciasta – chociaż nie będzie to spektakularna różnica ;) Ja robiłam ciasto i na takiej i na takiej i nie widzę większej różnicy ;)

Zamiast cukru trzcinowego możecie również użyć zwykły cukier biały – ja wolę go teraz dodawać 200 g (1 szklankę) zamiast 300 g, bo od dłuższego już czasu piekę mniej słodkie ciasta.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać jak wam smakuje takie ciasto z Coca-Colą :) Ja piekłam je ostatnio ponownie stąd nowe zdjęcia i zdjęcia w trakcie. Jeszcze przed zrobieniem zdjęć mąż przyszedł do kuchni, bo go zwabił zapach i po zjedzeniu stwierdził, że „dobre ciacho” :) Także warto! Warto! :)

wilgotne ciasto z coca-colą i czekoladą

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, oraz polecam mój e-book Czekoladowe wypieki Beaty gdzie znajdziecie pyszne czekoladowe słodkości. 

czekoladowe wypieki beaty ebook

A tu poniżej pierwsze zdjęcia tego ciasta czekoladowego z Coca-Colą jeszcze z 2012 roku.

czekoladowe ciasto z coca colą
ciasto z coca colą
ciasto czekoladowe  z coca colą

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe i czekoladowe słodkości, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na czekoladowe wypieki. Ja Wam tu na szybko podrzucam kilka propozycji. Każde z tych ciast jest niesamowicie pyszne. Spróbujcie koniecznie!

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 1 sierpnia