Tarteletki z makiem
Pszenny chleb serowy

Jesień trwa w najlepsze, słońca ostatnio jak na lekarstwo, ciągle ciemno i niezbyt przyjemnie 🙁 Czym sobie można skutecznie poprawić humor, jak nie jakimś pysznym wypiekiem. A jeśli zawiera on jeszcze masę czekolady, to sukces murowany 🙂

Dziś chcę Wam zaproponować nieziemskie ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Dzięki dodatkowi czekolady i suszonych śliwek, ciasto jest niezwykle wilgotne i przepyszne w smaku 🙂 Będzie doskonałe na święta 🙂

Spróbujcie koniecznie 🙂

Przepis na tortownicę 26 cm.

 

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
 
Autor:
Składniki
  • 250 g suszonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 250 ml wody
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 145 g cukru
  • 2 duże jaja
  • 185 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Pokrojone śliwki zalej wodą i podgotuj w garnuszku, dodaj skórkę pomarańczową i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszaj, zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia.
  2. Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce) i przestudź. Jajka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z pozostałą sodą i proszkiem do pieczenia. Mąkę dodaj stopniowo do jajek, dołóż zalewę ze śliwek. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  4. Przestudź ciasto. Posyp cukrem pudrem, albo polej po wierzchu polewą czekoladową.
Notatki
Przepis na tortownicę 26 cm.

Tarteletki z makiem
Pszenny chleb serowy

Related Post