Ciasto czekoladowo-bananowe

Zaktualizowany: 2024 27 lutego
ciasto czekoladowo-bananowe

Przepis na ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto czekoladowo-bananowe oblane pyszną czekoladową polewą to raj dla miłośników słodyczy. To połączenie soczystych bananów i intensywnego smaku czekolady, które skuszą każde podniebienie. To deser, który rozpływa się w ustach i przynosi słodką przyjemność na każdą okazję. Gorąco polecam!

chocolate banana cake

Ciasto czekoladowo-bananowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta bananowe i ciasta czekoladowe to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto bananowe z czekoladą.
4.42 z 65 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
10 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 10
Kalorie 302 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia keksa o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowo-bananowe

  • 125 g masła
  • 100 g czekolady (gorzkiej )
  • 3 banany (dojrzałe – rozgniecione widelcem po około 100 g każdy (ze skórką))
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 2 jajka (roztrzepane – rozmiar L)
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (- lekko czubata)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z bananami

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
    125 g masła, 100 g czekolady
  • Dodaj cukier i rozgniecione banany, wymieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.
    150 g cukru, 3 banany
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj połowę mąki do masy czekoladowej, wymieszaj łyżką.
  • Dodaj roztrzepane jajka, zamieszaj, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
    2 jajka
  • Przełóż do foremki keksowej o długości około 25 cm.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka (patyczek nie może być obklejony mokrym ciastem, mogą być "okruszki").
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasto możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 302kcalWeglowodany: 37gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe banany, czekolada
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowo-bananowe 1

Czekoladowe ciasto z bananami – uwagi

Czy zdarza się Wam tak, że macie w domu brązowiejące banany, których nikt nie chce już zjeść, a wyrzucić żal? Jeśli tak, to mam dla Was ratunek. Upieczcie z nich ciasto czekoladowo-bananowe! To ciasto jest dziecinnie proste, a do tego na prawdę przeeeeeepyszne – mam na to świadków.

ciasto czekoladowo-bananowe 5

Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą – wskazówki

Sami się zdziwicie jakie jest  łatwe! Nie potrzebujecie nawet miksera – wystarczy garnek i miska. Najpierw rozpuszczacie w rondelku masło z czekoladą, a potem robicie w nim resztę ciasta. Szybko i bez niepotrzebnego brudzenia masy naczyń. Wystarczy już je tylko upiec. A jak ono pachnie podczas pieczenia…. – można zaślinić piekarnik.

Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ciasto czekoladowo-bananowe! Podaję wam przepis na porcja akurat na małą foremkę keksową – ja piekłam w takiej o długości 25 cm i wyszło całkiem wysokie.

Ps. Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta z owocami albo na ciasta czekoladowe.

chocolate banana cake
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.42 z 65 ocen
Postaw mi kawę
chocolate banana cake

Polecane przepisy na ciasta bananowe

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na rewelacyjne ciasta bananowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 8 stycznia

Podziel się przepisem

18 komentarzy

  1. 31e800c45cb8a1235de53228d9d5685d?s=54&d=mm&r=g
    Marzynia 2024 5 lutego w 13:12- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super! Mam dojrzałe banany, więc nie zawaham się ich użyć do tak pysznego ciasta :-)

  2. d6518adfbc8f4645e48233b61363ce2a?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2022 17 października w 11:20- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto wyszło rewelacyjne, rozpływa się w ustach

  3. f15144b016761f3f5b40b96b09545ee7?s=54&d=mm&r=g
    Helena 2022 27 sierpnia w 20:52- Odpowiedz

    Czy ciasto wychodzi w środku wilgotne? Dodałam borowki na wierzch i ciasto nie jest puszyste, czy wyszedł zakalec ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 28 sierpnia w 08:06- Odpowiedz

      Ciasta bananowe są z reguły wilgotne i bardziej zwarte

  4. 8fb869df1119fe56f844a246cf0f03a8?s=54&d=mm&r=g
    Zuza 2022 30 lipca w 19:39- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam a już na pewno najlepsze jakie ja kiedykolwiek upieklam!!! Totalnie moje smaki!!❤️❤️❤️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 31 lipca w 09:52- Odpowiedz

      Super :) ja też je bardzo lubię :)

  5. 1c2987b442299bf589f4734cc9664cf3?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2022 18 marca w 21:34- Odpowiedz

    Czy zamiast masła moge dodać olej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 18 marca w 21:43- Odpowiedz

      Możesz spróbować, ale weź tak 100g

      • 1c2987b442299bf589f4734cc9664cf3?s=54&d=mm&r=g
        Ania 2022 20 marca w 19:09- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Wyszlo idealne, ale tym razem w formie babeczek z kolorową posypką, która po upieczeniu tworzy chrupiąca skorupkę.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 20 marca w 19:11- Odpowiedz

          Super babeczki :)

  6. 1d7f4ec175930ac86ecf618fc3a62bfa?s=54&d=mm&r=g
    Eva 2019 19 października w 13:37- Odpowiedz

    Czy można zamiast zwykłej mąki użyć kokosowej, z tapioki lub migdałowej? I w jakiej ilości. Niestety mąka kukurydziana ma gluten więc odpada.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 22 października w 09:34- Odpowiedz

      Jeśli kokosową – tak tak około 1/3 zwykłej mąki, mąki z tapioki nie używałam, więc ciężko mi stwierdzić. Część mąki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.

  7. 7e80330964dd87374435a700335d755c?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2018 28 stycznia w 19:24- Odpowiedz

    Witam! Na jaki tryb ustawić piekarnik aby upiec to ciasto? Termoobieg? Góra-dół?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 28 stycznia w 20:02- Odpowiedz

      tryb góra/dół

  8. da068b2a38f302d717c56888d7e9d7c5?s=54&d=mm&r=g
    Malgorzata Loboda 2017 4 maja w 02:28- Odpowiedz

    Pyszne! Czekolada i banan dobrze sie skomponowaly. I moje serce nie krwawi, ze owoce zmarnowane :)

  9. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia Nowakowska 2017 12 kwietnia w 13:40- Odpowiedz

    To ciasto jest hitem w mojej rodzinie :) Mama i Babcia je uwielbiają :) Zabieram je na kolejne już święta. Fajnie, że akurat to tak sobie upodobały, bo przygotowanie zajmuje jakiś 15 minut :) Wspaniały Przepis Beato!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 12 kwietnia w 13:52- Odpowiedz

      Cieszę się bardzo i dziękuję :) wesołych świąt Julia :)

  10. 4036c64eb0969362bbca27752ae00069?s=54&d=mm&r=g
    zBLOGowani 2016 15 stycznia w 15:22- Odpowiedz

    Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy