Minipavlove z granatem
Creme brulee

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe znalazłam u Nigelli Lawson stwierdziłam więc, że to pewniak 😉

Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale przy pieczeniu miałam małą niespodziankę.

Robiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 16 i jak się okazało, była ona jednak trochę za mała 🙁

Ciasto podczas pieczenia (po upływie około 20 minut) zaczęło gwałtownie rosnąć – tak że wyrosło ponad foremkę i nawet lekko wypłynęło.

Potem sobie opadło i „elegancko” piekło się dalej.

Dlatego uważam, że przepisową foremkę 23 cm można spokojnie zastąpić foremką 26 cm, albo kwadratową 24/24 cm.

Co do samego ciasta, to jest mocno czekoladowe z wyczuwalnym miodowym smakiem. Jest raczej ciężkie, ale dzięki temu nie obsycha.

Z polewą czekoladowo-miodową smakuje jeszcze bardziej 🙂

czekoladowo miodowe5

czekoladowo miodowe1

czekoladowo miodowe2

Ciasto czekoladowo-miodowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 100 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
  • 275 g brązowego cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 125 ml płynnego miodu
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 250 ml wrzącej wody
polewa:
  • 60 ml wody
  • 125 ml płynnego miodu
  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 75 g cukru pudru
Wykonanie
ciasto:
  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj do masła miód i pojedynczo jajka.
  4. Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
  5. Dodaj porcjami do ciasta.
  6. Na koniec ostrożnie wlej gorącą wodę.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej foremki (polecam tortownicę o średnicy 26 cm).
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - ciasto może gwałtownie rosnąć, aby potem opaść.
  9. Po około 40 minutach pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
  10. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
polewa:
  1. W dużym rondelku podgrzej razem wodę i miód.
  2. Dodaj rozdrobnioną czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Na koniec dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  4. Polewą oblej ostudzone ciasto.

 

Słodkie Walentynki 2014

Minipavlove z granatem
Creme brulee

Related Post