Ciasto czekoladowo-miodowe

Zaktualizowany: 2024 7 stycznia
ciasto czekoladowo-miodowe

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe według Nigelli Lawson to kulinarne arcydzieło, które łączy w sobie intensywny smak czekolady z głębokim aromatem miodu. To ciasto charakteryzuje się wilgotną teksturą i wyrazistym smakiem, tworząc doskonałą harmonię słodyczy. Przygotowanie tego wypieku pozwala na stworzenie domowego smakołyku, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego miłośnika czekolady i miodu. Odkryj magię połączenia tych wyjątkowych składników w każdym kęsie tego pysznego ciasta.

ciasto czekoladowe z miodem

Ciasto czekoladowo-miodowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe i wilgotne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-miodowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i pyszne ciasto czekoladowe z miodem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 16
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z miodem

składniki na czekoladową polewę z miodem

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe z miodem

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    275 g cukru trzcinowego, 225 g masła
  • Dodaj do masła miód i pojedynczo jajka.
    125 ml miodu, 2 jajka
  • Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Dodaj porcjami do ciasta.
  • Na koniec ostrożnie wlej gorącą wodę.
    250 ml wody
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki (polecam tortownicę o średnicy 26 cm).
  • Piecz ciasto czekoladowo-miodowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny – ciasto może gwałtownie rosnąć, aby potem lekko opaść.
  • Po około 40 minutach pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
  • Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Jak zrobić polewę czekoladowo-miodową

  • W dużym rondelku podgrzej razem wodę i miód.
    60 ml wody, 125 ml miodu
  • Dodaj rozdrobnioną czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
    175 g gorzkiej czekolady
  • Na koniec dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
    75 g cukru pudru
  • Polewą oblej ostudzone ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z miodem, czekoladowe ciasto z miodem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowo miodowe

Czekoladowe ciasto z miodem – uwagi

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe znalazłam u Nigelli Lawson stwierdziłam więc, że to pewniak. Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale przy pieczeniu miałam małą niespodziankę. Robiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 16 i jak się okazało, była ona jednak trochę za mała.Ciasto podczas pieczenia (po upływie około 20 minut) zaczęło gwałtownie rosnąć – tak że wyrosło ponad foremkę i nawet lekko wypłynęło.

Potem sobie opadło i „elegancko” piekło się dalej. Dlatego uważam, że przepisową foremkę 23 cm można spokojnie zastąpić foremką 26 cm, albo kwadratową 24/24 cm. Co do samego ciasta, to jest mocno czekoladowe z wyczuwalnym miodowym smakiem. Jest raczej ciężkie, ale dzięki temu nie obsycha. Z polewą czekoladowo-miodową smakuje jeszcze bardziej :)

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Na blogu jest ich już ogromny wybór i na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 14 lutego

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 14 lutego w 10:39- Odpowiedz

    Mmm, pyszne musi być :) Podoba mi się połączenie czekolady z miodem :)

  2. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2014 14 lutego w 09:10- Odpowiedz

    wow! wygląda zabójczo.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 14 lutego w 09:33- Odpowiedz

      a jakie pyszne :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Ciasto czekoladowo-miodowe

Przepis na proste i mocno wilgotne czekoladowe ciasto z miodem z przepisu Nigelli Lawson. To ciasto jest mocno czekoladowe i zrobione jest na dużej ilości czekolady i dodatkowo z dużą ilością polewy czekoladowej. Miód dodany do ciasta dodaje mu aromatu i wyraźnie wyczuwalny. Oprócz ciasta miód dodajemy również do polewy czekoladowej. Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to spróbujcie to ciasto czekoladowe z miodem. Takie miodowe ciasto z czekoladą smakuje rewelacyjnie do kubka kawy lub herbaty. Do tego wychodzi go spora blaszka, więc wystarczy dla całej rodziny i gości.

Czekoladowe ciasto z miodem

Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na proste ciasto czekoladowe z czekoladą. To ciasto wychodzi wilgotne i puszyste, do tego długo zachowuje świeżość. Takie ciasto z czekoladą i miodem możecie przygotować nawet na święta, to prezentuje się pięknie. Myślę, że to ciasto czekoladowo-miodowe zasmakuje każdemu!

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.