Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Przepis na proste ciasto czekoladowe z pomarańczami

Dziś mam dla was przepis na murzynka z przepisu Nigelli Lawson. To taki angielski murzynek, więc składniki trochę odmienne od naszych tradycyjnych. Ale ciasto czekoladowo-pomarańczowe wychodzi tak pyszne, że warto je zrobić tej jesieni. Polecam!

ciasto czekoladowo-pomarańczowe nigelli

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i wilgotne ciasta czekoladowe to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe ciasto z aromatem pomarańczowym z przepisu Nigelli Lawson.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 10
Wyposażenie
  • Podłużna foremka do ciasta o długości około 27 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe z pomarańczą

  • 150 g masła (miękkiego )
  • 2 łyżki golden syrup (- można zastąpić płynnym miodem)
  • 170 g cukru dark muscovado (- można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao ((około 5 łyżeczek))
  • 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
  • skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-pomarańczowe

  • Zmiksuj masło z cukrem i golden syrup (przepis na blogu).
    150 g masła, 2 łyżki golden syrup, 170 g cukru dark muscovado
  • Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.
    2 jajka, skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
  • Zmieszaj razem pozostałe suche składniki.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g kakao
  • Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
  • Przełóż masę do foremki keksowej.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.
    100 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
  • Polewą polej ostudzone ciasto.
Notatki
Przepis na keksówkę około 24 cm długą.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe Nigelli, murzynek pomarańczowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto murzynek z pomarańczami

Czekoladowe ciasto z pomarańczami – uwagi

Robi się coraz chłodniej i mój apetyt na czekoladę sukcesywnie rośnie :)

Jeśli macie tak samo, to zapraszam na ciacho czekoladowe o pomarańczowym aromacie..

Ale się spieszcie, bo znika w oczach :)

Bo jak mogłoby być inaczej – czekoladowy smak, pomarańczowy aromat, miękkie i delikatne ciasto, a całość oblana uzależniającą czekoladą.

Chcesz przygotować ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem? Oczywiście też możesz! Tutaj najlepiej się sprawdzi lekki krem śmietankowy – albo sama bita śmietana, albo krem z mascarpone. Jak dodać krem do tego ciasta? Po pierwsze – możesz ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół, posmarować kremem i ułożyć na nim górną część ciasta – wtedy dopiero polecam oblać je polewą czekoladową. Drugi sposób, to posmarowanie kremem wierzchu ciasta – zamiast polewy czekoladowej. Samą bitą śmietanę możesz również podać przy serwowaniu ciasta. Wystarczy nałożyć bitą śmietanę na talerzyk obok ciasta. Tak podane ciasto czekoladowo-pomarańczowe będzie doskonałym deserem.

Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni, a oryginalnie pochodzi od Nigelli Lawson (co mnie wcale nie dziwi :))

Ps.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe oraz sprawdźcie mojego e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i mocno czekoladowych wypieków. 

czekoladowo-pomarańczowe ciasto

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 14 października

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. 16f47f1ac7a5270e48feac8998b1b047?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2019 18 grudnia w 21:16- Odpowiedz

    witam, czy można czymś zastąpić golden syrup? pozdrawiam, Agata

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 19 grudnia w 14:06- Odpowiedz

      Możesz użyć miód – tylko najlepiej płynny

  2. Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 10 stycznia w 08:05- Odpowiedz

    […] wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a […]

  3. 650216160a77900131626890f65f3524?s=54&d=mm&r=g
    Sosna 2013 17 października w 18:20- Odpowiedz

    Jest tak piękne, że samo się prosi żeby się w nie wgryźć :D

  4. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 15 października w 02:26- Odpowiedz

    Czysta czekoladowa rozkosz…

  5. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2013 14 października w 15:08- Odpowiedz

    Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczami :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy