Tort na 60 urodziny mojej mamy
Babka z jabłkami, orzechami i twarogiem

Robi się coraz chłodniej i mój apetyt na czekoladę sukcesywnie rośnie 🙂

Jeśli macie tak samo, to zapraszam na ciacho.

Ale się spieszcie, bo znika w oczach 🙂

Bo jak mogłoby być inaczej – czekoladowy smak, pomarańczowy aromat, miękkie i delikatne ciasto, a całość oblana uzależniającą czekoladą.

Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni, a oryginalnie pochodzi od Nigelli Lawson (co mnie wcale nie dziwi :))

czekoladowo-pomarańczowe nigelli1

czekoladowo-pomarańczowe nigelli3

czekoladowo-pomarańczowe nigelli4

czekoladowo-pomarańczowe nigelli5

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki golden syrup
  • 170 g cukru dark muscovado (dałam po połowie z cukrem trzcinowy, bo mi zabrakło dark muscovado)
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao (około 5 łyżeczek)
  • 2 jajka
  • skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady (użyłam po połowie mlecznej i gorzkiej)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrami i golden syrup (przepis na blogu :)).
  2. Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.
  3. Zmieszaj razem pozostałe suche składniki. Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
  4. Przełóż masę do foremki keksowej.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu przestudź.
  7. Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.
  8. Polewą polej ostudzone ciasto.
Notatki
Przepis na keksówkę około 24 cm długą.

 

Tort na 60 urodziny mojej mamy
Babka z jabłkami, orzechami i twarogiem

Related Post