Pączusie jabłkowe
Tarta wiejska z pieczarkami

chocolate vanilla cake

Dziś kolejny przepis z książki Erica Lanlarda „Czekolada” (ta książka to istna kopalnia świetnych przepisów, na blogu jest już ich kilka, a na pewno będą się pojawiać następne).

Tym razem wzięłam na warsztat ciasto czekoladowo-migdałowe, bo potrzebowałam szybko upiec coś dobrego.

Faktycznie przygotowanie nie trawa długo, do tego nie jest skomplikowane, potem pieczenie 45-50 minut i ciacho gotowe 🙂

I nie ma w nim gorzkiego kakao, tylko najprawdziwsza gorzka czekolada – a co 😉

Ciasto w typie polskiej babki marmurkowej, zasmakuje każdemu.

Jak dla mnie ciasto nie jest zbyt słodkie (miałam trochę większą część czekoladową), więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to proponuję je trochę dosłodzić.

A jeśli interesują Was inne przepisy Erica Lanlarda, to znajdziecie je tutaj.

chocolate vanilla cake

ciasto czekoladowo-waniliowe 3

chocolate vanilla cake

chocolate vanilla cake

chocolate vanilla cake

Ciasto czekoladowo-waniliowe
 
Autor:
Składniki
  • 125 g masła - stopionego i przestudzonego
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek - żółtka i białka oddzielnie
  • 125 g cukru trzcinowego (wg mnie można dać więcej)
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem aż będą białe i puszyste.
  3. Dodaj do masy roztopione masło, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).
  4. Podziel ciasto na dwie porcje - jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej porcji dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, a do drugiej dodaj wanilię.
  5. Białka ubij na sztywno, podziel na pół i dodaj do odłożonych ciast - delikatnie wymieszaj.
  6. Keksówkę o długości około 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na przemian białe i czekoladowe ciasto, ostrym nożem "przetnij" w zygzaki ciasto, tak aby masy się lekko zmieszały.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą.

 

Pączusie jabłkowe
Tarta wiejska z pieczarkami

Related Post