Ciasto czereśniowe z kruszonką
Przepis na proste i pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką
Dziś chcę Wam polecić moje ulubione ciasto czereśniowe z kruszonką, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości! To połączenie soczystych, słodkich czereśni z chrupiącą, kuszącą kruszonką sprawia, że to ciasto jest niezwykle apetyczne i pyszne. To idealna propozycja na letnie popołudnie lub uroczystość rodzinną. Uwierzcie mi, to ciasto zrobi furorę na każdym stole! Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto czereśniowe z kruszonką – przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i puszyste ciasta z owocami i kruszonką, to upiecz to przepyszne ciasto z czereśniami. A poza sezonem na te owoce wykorzystaj inne – właśnie dostępne owoce.
Ciasto czereśniowe z kruszonką przepis
Wyposażenie
- Przepis na blachę około 25/38. Ja swoje ciasto upiekłam z połowy porcji w okrągłej foremce.
Składniki
składniki na ciasto z czereśniami
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 250 g cukru ((1 i 1/4 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka (rozmiar L)
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (- 250 ml)
- 1/2 szklanki mleka (- 125 ml)
- 600 g czereśni (- wydrylowanych – lub innych owoców)
składniki na kruszonkę na ciasto czereśniowe
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych))
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 80 g masła
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z czereśniami i kruszonką
- Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej).150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła
- W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.450 g mąki pszennej, 250 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
- W drugiej zmieszaj mokre – najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej – wymieszaj i dodaj do sypkich składników.3 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oleju
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj – łyżką lub mikserem.
- Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.600 g czereśni
- Ciasto piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
Notatki
Prywatne
Ciasto z czereśniami i kruszonką – uwagi
Upiekłam sobie ostatnio takie proste i pyszne ciasto czereśniowe z kruszonką:)
Przepis znalazłam na blogu u Margarytki i muszę przyznać, że jest super.
Przede wszystkim robi się je bardzo łatwo – na upartego nie trzeba nawet miksera, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Składniki potrzebne do przepisu są zwykle w domu, więc można je upiec w każdym momencie.
Do przygotowania tego ciasta z czereśniami potrzebujecie mąkę, cukier, jajka, jogurt naturalny, trochę mleka, masło i oczywiście czereśnie.
Ale możecie oczywiście użyć również inne dowolne owoce.
Ja bardzo lubię je ze świeżymi morelami – wtedy musicie je przekroić na pół i położyć na cieście skórką do dołu.
Poza sezonem możecie użyć owoce z puszki, albo mrożone – nie musicie ich nawet wcześniej rozmrażać.
Nie ważne jakie owoce użyjecie – najważniejsze jest to, że ze wszystkimi będzie pyszne :)
Z tego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta (ja upiekłam je również z połowy porcji w tortownicy 22 cm i wyszło mi wysokie ciasto).
Koniecznie zajrzycie również do innych przepisów na ciasta z owocami – na pewno znajdziecie tam coś dla siebie :D
A tu zdjęcia tego ciasta z moich początków blogowania w 2012 r.
Polecane przepisy na ciasta z owocami
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Mi też wyszedł zakalec :( a owoce miałam świeże
Coś musiało pujść źle i to nie kwestia owoców. Ja je robiłam wielokrotnie i nigdy nie miałam zakalca.
To będzie moje ubione ciasto, oczywiście z różnymi dodatkami.Wyszlo lepiej niż za pierwszym razem.
Właśnie upiekłam po raz drugi, oczywiście ze świeżych czereśni.Wyszlo super!
Wow, naprawdę dobre! Czereśnie okazały się nie tak kwaśne, jak się obawiałam. To najlepsze ciasto tego typu, jakie upiekłam.
Dzięki. Serio dzięki. Uwierzyłam że nie muszę rozmrażać owoców i dzięki temu mam cudowny zakalec na dzień matki. Dzięki. Lepiej weź to usuń. Nie polecam.
Bardzo często używam mrożone owoce przy pieczeniu ciasta i jeszcze nigdy z tego powodu nie miałam zakalca.
Wyszło boskie. Z braku jogurtu użyto śmietanę 18%. Polecam :)
dzisiaj zamierzam wyprobowac przepis, zdjecia sie bardzo apetyczne
Super, daj znać jak wyszło :)