Ciasto czereśniowe z kruszonką

Zaktualizowany: 2023 17 października
ciasto czereśniowe z kruszonką

Przepis na proste i pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką

Dziś chcę Wam polecić moje ulubione ciasto czereśniowe z kruszonką, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości! To połączenie soczystych, słodkich czereśni z chrupiącą, kuszącą kruszonką sprawia, że to ciasto jest niezwykle apetyczne i pyszne. To idealna propozycja na letnie popołudnie lub uroczystość rodzinną. Uwierzcie mi, to ciasto zrobi furorę na każdym stole! Spróbujcie koniecznie!

maślankowe ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto czereśniowe z kruszonką – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i puszyste ciasta z owocami i kruszonką, to upiecz to przepyszne ciasto z czereśniami. A poza sezonem na te owoce wykorzystaj inne – właśnie dostępne owoce.

ciasto czereśniowe

Ciasto czereśniowe z kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką. Zamiast czereśni możecie też użyć inne owoce.
4.66 z 20 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Przepis na blachę około 25/38. Ja swoje ciasto upiekłam z połowy porcji w okrągłej foremce.
Składniki

składniki na ciasto z czereśniami

  • 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
  • 250 g cukru ((1 i 1/4 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (- 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka (- 125 ml)
  • 600 g czereśni (- wydrylowanych – lub innych owoców)

składniki na kruszonkę na ciasto czereśniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z czereśniami i kruszonką

  • Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej).
    150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła
  • W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
    450 g mąki pszennej, 250 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
  • W drugiej zmieszaj mokre – najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej – wymieszaj i dodaj do sypkich składników.
    3 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oleju
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj – łyżką lub mikserem.
  • Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.
    600 g czereśni
  • Ciasto piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
Notatki
Składniki na dużą blachę – ok. 25/38 cm.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto bez miksera, ciasto z czereśniami, proste ciasto z owocami, szybkie ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z czereśniami i kruszonką ciasto czereśniowe

Ciasto z czereśniami i kruszonką – uwagi

Upiekłam sobie ostatnio takie proste i pyszne ciasto czereśniowe z kruszonką:)

Przepis znalazłam na blogu u Margarytki i muszę przyznać, że jest super.

Przede wszystkim robi się je bardzo łatwo – na upartego nie trzeba nawet miksera, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Składniki potrzebne do przepisu są zwykle w domu, więc można je upiec w każdym momencie.

Do przygotowania tego ciasta z czereśniami potrzebujecie mąkę, cukier, jajka, jogurt naturalny, trochę mleka, masło i oczywiście czereśnie.

Ale możecie oczywiście użyć również inne dowolne owoce.

Ja bardzo lubię je ze świeżymi morelami – wtedy musicie je przekroić na pół i położyć na cieście skórką do dołu.

Poza sezonem możecie użyć owoce z puszki, albo mrożone – nie musicie ich nawet wcześniej rozmrażać.

Nie ważne jakie owoce użyjecie – najważniejsze jest to, że ze wszystkimi będzie pyszne :)

Z tego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta (ja upiekłam je również z połowy porcji w tortownicy 22 cm i wyszło mi wysokie ciasto).

Koniecznie zajrzycie również do innych przepisów na ciasta z owocami – na pewno znajdziecie tam coś dla siebie :D

ciasto z wiśniami i kruszonką

A tu zdjęcia tego ciasta z moich początków blogowania w 2012 r.

czerec59bniowe z kruszonkc4851
czerec59bniowe z kruszonkc4852
czerec59bniowe z kruszonkc4853
czerec59bniowe z kruszonkc4854

Polecane przepisy na ciasta z owocami

Opublikowano: 2012 14 lipca

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 92ac03333856786327bc8ff4b3abba2d?s=54&d=mm&r=g
    IGA 2023 5 sierpnia w 19:46- Odpowiedz

    Mi też wyszedł zakalec :( a owoce miałam świeże

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 5 sierpnia w 20:42- Odpowiedz

      Coś musiało pujść źle i to nie kwestia owoców. Ja je robiłam wielokrotnie i nigdy nie miałam zakalca.

  2. 06cd52183542210c543261ccf7b8934e?s=54&d=mm&r=g
    Barbara 2022 18 czerwca w 15:50- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    To będzie moje ubione ciasto, oczywiście z różnymi dodatkami.Wyszlo lepiej niż za pierwszym razem.

  3. 06cd52183542210c543261ccf7b8934e?s=54&d=mm&r=g
    Barbara 2022 18 czerwca w 14:48- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Właśnie upiekłam po raz drugi, oczywiście ze świeżych czereśni.Wyszlo super!

  4. f6654593ad789ffbb3d612cc2f4ba07a?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2022 16 czerwca w 15:55- Odpowiedz

    Wow, naprawdę dobre! Czereśnie okazały się nie tak kwaśne, jak się obawiałam. To najlepsze ciasto tego typu, jakie upiekłam.

  5. 4afdda3bcec4a01e54c01580ec6995ce?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2022 26 maja w 14:09- Odpowiedz

    Dzięki. Serio dzięki. Uwierzyłam że nie muszę rozmrażać owoców i dzięki temu mam cudowny zakalec na dzień matki. Dzięki. Lepiej weź to usuń. Nie polecam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 26 maja w 14:27- Odpowiedz

      Bardzo często używam mrożone owoce przy pieczeniu ciasta i jeszcze nigdy z tego powodu nie miałam zakalca.

    • cab3324a88c38843977511710c01d8ad?s=54&d=mm&r=g
      Ela 2022 1 lipca w 18:22- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Wyszło boskie. Z braku jogurtu użyto śmietanę 18%. Polecam :)

  6. ed3a62cb102567306abc49acfd9c5d4b?s=54&d=mm&r=g
    Brygida 2015 13 listopada w 18:59- Odpowiedz

    dzisiaj zamierzam wyprobowac przepis, zdjecia sie bardzo apetyczne

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 13 listopada w 19:01- Odpowiedz

      Super, daj znać jak wyszło :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy