Truskawkowe semifredo
Domowy likier kokosowy

Upiekłam sobie ciasto z czereśniami i masą kruszonki 🙂 Przepis znalazłam u Margarytki i musze przyznać, że jest super.

Przede wszystkim robi się je bardzo łatwo – na upartego nie trzeba nawet miksera, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Składniki potrzebne do przepisu są zwykle w domu, więc można je upiec w każdym momencie. Najważniejsze jednak jest to, że jest pyszne 🙂

Oczywiście zamiast czereśni możecie użyć dowolnych innych owoców (nawet mrożonych).

Z tego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta (ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy 22cm i wyszło mi wysokie ciasto).

 

 

 

 

 

Ciasto czereśniowe z kruszonką
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ⅔ szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mleka
  • owoce
na kruszonkę:
  • 150 g mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
Wykonanie
  1. Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej).
  2. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
  3. W drugiej zmieszaj mokre - najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej - wymieszaj i dodaj do sypki składników. Wszystko razem dokładnie wymieszaj - łyżką lub mikserem.
  4. Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.
  5. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Notatki
Składniki na dużą blachę - ok. 25/38 cm.

Truskawkowe semifredo
Domowy likier kokosowy

Related Post