Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami
Przepis na drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką
Dziś u mnie niezwykłe ciasto drożdżowe nocne. To ciasto jest nocne, bo przez noc robi się zaczyn drożdżowy do ciasta, a rano robimy samo ciasto. Ja swoją drożdżówkę upiekłam z soczystymi śliwkami i chrupiącą słodką kruszonką. Możecie tu również wybrać inne dostępne sezonowo owoce.
Spis treści
Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Jeśli lubicie fajne, puszyste ciasta drożdżowe, to koniecznie zróbcie to ciasto drożdżowe ze śliwkami – na pewno zasmakuje każdemu!
Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami przepis
Wyposażenie
- Blaszka 20/30 cm.
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto ze śliwkami
- 120 ml oleju ((lub rozpuszczonego masła))
- 250 ml mleka
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 500 g mąki pszennej
- 500-700 g śliwek (- lub innych owoców)
składniki na kruszonkę do drożdżówki ze śliwkami
- 5 łyżek masła ((może być rozpuszczone))
- 5 łyżek mąki pszennej ((niezbyt czubatych))
- 2 łyżki migdałów (mielonych )
- 4 łyżki cukru
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ciasto ze śliwkami
- W dużej misce umieść olej, mleko, cukier i rozkruszone drożdże – możesz wszystko razem zamieszać, ale nie musisz.120 ml oleju, 250 ml mleka, 150 g cukru, 30 g świeżych drożdży
- Miskę przykryj ścierką i odstaw na blat na kilkanaście godzin (np. na noc).
- Po tym czasie do miski dodaj mąkę i roztrzepane jajka – wymieszaj łyżką lub ręką.500 g mąki pszennej, 2 jajka
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości około 20/30 cm.
- Na wierzchu ułóż owoce.500-700 g śliwek
- Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki razem zmieszaj, tak by lekko się lepiły, ale dalej były dość sypkie.5 łyżek masła, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 2 łyżki migdałów
- Kruszonką posyp wierzch ciasta.
- Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 30 minut do napuszenia (jeśli masz mało czasu, to możesz pominąć ten etap).
- Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i włącz piekarnik na 170 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz przez około godzinę – aż ciasto się ładnie zrumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
- Po pieczeniu ciasto przestudź.
Prywatne
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką – uwagi
Jak już pewnie wiecie bardzo lubię ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżowe pyszności :)
Tym razem trochę z lenistwa, a trochę z chęci przetestowania wzięłam się za ciasto drożdżowe nocne.
To ciasto, które zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale nie wymaga od Was więcej pracy. Wystarczy pamiętać wieczorem o nastawieniu rozczynu drożdżowego, a rano można już robić ciasto.
Jak zrobić nocne ciasto drożdżowe – wskazówki
Otóż takie ciasto robi się trochę inaczej niż tradycyjne ciasto drożdżowe.
W misce umieszcza się mleko. olej, cukier, rozkruszone drożdże i jajka (ja zrezygnowałam z dodawania w tym momencie jajek, gdyż stwierdziłam, że świeże jajka stojące na zewnątrz kilka godzin w połączeniu z panującymi upałami – nie są najlepszym pomysłem).
Niektórzy mieszają te składniki, ale nie jest to jakoś szczególnie wymagane – ja nie mieszałam.
Miskę przykrywa się czystą ściereczką i pozostawia na noc na blacie – ja trochę to zmieniłam – „nastawiłam” miskę rano przed pracą, a ciasto piekłam wieczorem po pracy (nie byłam pewna, czy stanie przez całą noc i połowę dnia, wyjdzie miksturze na dobre).
Po tych kilkunastu godzinach wystarczy dodać do mieszaniny mąkę i jajka (jeśli nie daliście ich wcześniej) – wszystko krótko zamieszać łyżką i już można przełożyć do blaszki – ciasta już się nie wyrasta :)
Jako że sezon śliwkowy z pełni, to swoje ciasto drożdżowe hojnie obłożyłam śliwkami i posypałam migdałową kruszonką.
Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłam grzanie – drożdże miały trochę więcej czasu na zadziałanie.
Jeśli macie mało czasu, a chcecie sobie upiec pyszne ciasto, to taka nocna drożdżówka jest świetnym rozwiązaniem :)
Przy braku owoców wystarczy do ciasta dodać garść rodzynek, a będzie równie pyszna.
Swoje ciasto piekłam w sporej blaszce – takie mniej więcej 20/33 cm.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe :)
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: