Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej
Pierniczki na Boże Narodzenie

Wielkimi krokami zbliżają się święta i już powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.

Chciałam Wam dziś zaproponować drożdżowe ciasto z bakaliami – bardzo łatwe do wykonania, a do tego bardzo smaczne. Według mnie śmiało może konkurować ze świątecznym keksem 🙂

Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 26-28 cm.

drożdżowe bakaliowe1

drożdżowe bakaliowe4

drożdżowe bakaliowe2

drożdżowe bakaliowe3

 

Ciasto drożdżowe z bakaliami
 
Autor:
Składniki
  • pół kilograma mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szlanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych daktyli
  • po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (ja dałam 100 g pomarańczowej z braku cytrynowej)
  • skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie
  1. Mleko lekko podgrzej, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  2. W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Przygotuj w tym czasie bakalie - figi, morele i daktyle pokrój w paseczki.
  3. Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć. Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
  4. Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni i piecz przez około 50 minut.
  5. Po upieczeniu przestudź. Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej - wody).
Notatki
Przepis na tortownicę 26-28 cm.

Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej
Pierniczki na Boże Narodzenie

Related Post