Tort kajmakowo-gruszkowy
Suflet rabarbarowy

Czasami nie ma nic lepszego niż proste ciasto drożdżowe z owocami, a że mamy sezon na rabarbar, to ja swoje zrobiłam właśnie z rabarbarem.

Do ciasta dodałam cynamon, który rewelacyjnie komponuje się z rabarbarem, pachnie nieziemsko przy pieczeniu, a dodatkowo nadaje ciastu lekko brązowy kolor 🙂

Ja swoje ciasto drożdżowe z rabarbarem upiekłam w dużej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm), ale ciacho rosło jak szalone i spora część kruszonki mi spadła z ciasta (nie ma strachu zjadłam ją jako crumble, zanim reszta rodziny się zorientowała ;)). Dlatego polecam upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, albo w blaszce kwadratowej/prostokątnej.

 

drożdżowe z rabarbarem_6

drożdżowe z rabarbarem_3

drożdżowe z rabarbarem_7

drożdżowe z rabarbarem_4

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 29 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
rabarbar:
  • 400 g rabarbaru (mniej więcej 4 duże łodygi)
  • 30 g cukru (czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka cynamonu
kruszonka:
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.
  2. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
  7. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  8. Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
  9. Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.
  10. Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
  11. Piecz około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu wystudź.

 

Przepis własny.

Tort kajmakowo-gruszkowy
Suflet rabarbarowy

Related Post