Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Zaktualizowany: 2023 23 maja
drożdżowe z rabarbarem_6

Przepis na drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to wyjątkowy przysmak, który pachnie tak jakby robiła je babcia. To proste i tradycyjne ciasto, które jest delikatne i puszyste dzięki dodatkowi drożdży. Soczyste kawałki rabarbaru dodają mu wyrazistego smaku i przyjemnej kwasowości. A na wierzchu znajduje się słodka i chrupiąca kruszonka, która dodaje ciastu niepowtarzalnego charakteru. To doskonały wybór na rodzinne spotkania przy kawie.

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i pyszne ciasta drożdżowe, to upiec tą drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Będzie idealna do kawy czy też herbaty.

drożdżowe z rabarbarem 8

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą słodką kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 14
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy 26 cm, albo prostokątna foremka około 24/24 cm. Ja piekłam w długiej foremce 10/30 cm i ciasto ledwo się zmieściło.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe

składniki na rabarbar:

składniki na kruszonkę do drożdżówki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.
    400 g rabarbaru, 30 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.
    500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.
    6 łyżek masła, 6 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru
  • Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
  • Piecz około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, drożdżówka z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką – uwagi

Czasami nie ma nic lepszego niż proste ciasto drożdżowe z kruszonką, a że mamy sezon na rabarbar, to ja swoje zrobiłam właśnie z dodatkiem rabarbaru.

Do ciasta dodałam cynamon, który rewelacyjnie komponuje się z rabarbarem, pachnie nieziemsko przy pieczeniu, a dodatkowo nadaje ciastu lekko brązowy kolor :)

Ja swoje ciasto drożdżowe z rabarbarem upiekłam w dużej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm).

Ciacho rosło jak szalone i spora część kruszonki mi spadła z ciasta (nie ma strachu zjadłam ją jako crumble, zanim reszta rodziny się zorientowała ;)).

Dlatego polecam upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, albo w blaszce kwadratowej/prostokątnej.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.


drożdżowe z rabarbarem_7

Przepis własny.

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Jeśli uwielbiacie ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 18 maja