Przyprawa do piernika
Chałka zaplatana

Ciasto dyniowe fit

 

ciasto dyniowe fit

 

To ciasto dyniowe to efekt czyszczenia lodówki 🙂

Jeszcze nigdy nie stałam tak pod piekarnikiem przy jakimś cieście – już na surowo ciasto bardzo mi smakowało, więc tylko prosiłam, aby nie było zakalca 🙂

Zakalca nie było, za to wyszło mi najsmaczniejsze ciasto ostatnich miesięcy.

Jak dla mnie rewelacyjne – mięsiste, wilgotne, bardzo aromatyczne – w smaku przypomina piernik i mam wrażenie, że gdybym nie mówiła, że jest z dynią, to absolutnie nikt by się nie zorientował 🙂

Do środka dałam same pyszne i zdrowe składniki – sami zobaczycie jak spora jest liczba tych składników – jak czyszczenie, to czyszczenie 🙂

Jeśli czegoś będzie Wam brakować, to zastąpcie innym produktem, ale na pewno nie żałujcie korzennych przypraw – one tu działają cuda.

Wierzch ciasta to też efekt „resztkowy” – stała mi w lodówce otwarta puszka z mleczkiem kokosowym – miałam gdzieś tak mniej niż pół puszki, mleczko było płynne, więc dodałam do niego mąkę kokosową i tym polałam ciasto, potem jeszcze posypałam cynamonem i cukrem kokosowym – obłęd – ale wszystko wyszło po prostu przeeeeepysznie 🙂

Gorąco polecam!

A czy Wy macie jakieś przepisy na słodkości czyszczące lodówkę z resztek? Jeśli tak, to podzielcie się nimi 😀

Zajrzyjcie też do innych przepisów z dynią 🙂

 

ciasto pomarańczowe

 

ciasto z pomarańczami

 

ciasto z mąką kokosową

 

dietetyczne ciasto

 

ciasto z dyni

 

ciasto z dynią

 

ciasto dyniowe fit

 

Ciasto dyniowe fit
 
Autor:
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 120 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i przestudzonego
  • 200 g puree z dyni (użyłam dynię piżmową)
  • pół szklanki soku z pomarańczy (mniej więcej 1,5 średniej pomarańczy)
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g cukru kokosowego
  • skórka starta z pomarańczy (starłam z tych, które wyciskałam na sok)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • garść posiekanych orzechów - użyłam włoskie
Wykonanie
  1. W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka.
  2. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki - poza orzechami i zmieszaj razem.
  3. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
  4. Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
  5. Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej ciasto do foremki i wyrównaj.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Przed podaniem udekoruj wg uznania.

 

pumpkin pound cake

Przyprawa do piernika
Chałka zaplatana

Related Post