Ciasto fale Dunaju
Przepis na marmurkowe ze śliwkami i budyniem
Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast mojej młodości, które często robiła moja mama. Za tą lekko tajemniczą nazwą kryje się puszyste ucierane ciasto marmurkowe – waniliowo-czekoladowe pieczone ze sporą ilością soczystych śliwek. Ciasto po upieczeniu smarowane jest kremem budyniowym i dodatkowo polewane polewą czekoladową. Mimo prostoty i podstawowych składników ciasto smakuje wybornie! Polecam.
Spis treści
Ciasto fale Dunaju przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smakowite ciasta z owocami w połączeniu z budyniem lub kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto fale Dunaju przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto marmurkowe:
- 200 g masła (miękkiego )
- 6 białek (- z dużych jajek L)
- 6 żółtek
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego (- lub ekstrakt z wanilii)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek
składniki na krem budyniowy do ciasta fale Dunaju
- 100 g masła (miękkiego )
- 500 ml mleka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
składniki na polewę czekoladową do ciasta fale Dunaju
- 100 g masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto marmurkowe:
- Masło utrzyj z cukrem i na puszystą, białą masę.200 g masła, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj pojedynczo po żółtku do masy maślanej – na zmianę z łyżką mąki.6 żółtek
- Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj – ciasto będzie gęste.
- Białka zmiksuj na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.6 białek
- Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj gorzkie kakao oraz dwie łyżki wody, a do drugiej dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie.2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego
- Do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłóż białe ciasto, na nim rozłóż łyżką ciasto czekoladowe.
- Śliwki przekrój na pół i usuń pestki, ułóż owoce skórką do dołu na czekoladowym cieście.1 kg śliwek
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem budyniowy na ciasto fale Dunaju
- Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj razem z cukrem.500 ml mleka, 100 g cukru
- W odlanej części wymieszaj obydwie mąki, wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej
- Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj wierzch woreczkiem foliowym (nie powstanie wtedy twarda skórka) i odstaw do wystudzenia – w pokojowej temperaturze.
- Do budyniu dodaj miękkie masło i krótko zmiksuj.100 g masła
- Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
- Do rondelka włóż masło, dodaj cukier, kakao oraz wodę, mieszaj, aż całość się rozpuści i dobrze połączy.100 g masła, 2 łyżki gorzkiego kakao, 100 g cukru pudru, 2 łyżki wody
- Przestudź, a następnie wylej na krem.
- Wierzch możesz dowolnie udekorować.
Prywatne
Marmurkowe ciasto ze śliwkami i kremem – uwagi
Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast, które dość często piekliśmy w moim rodzinnym domu.
Ja sama dawno go nie piekłam, za to moja siostra piecze je regularnie i często udaje mi się załapać na kawałeczek ;)
Sama nazwa jest bardzo intrygująca i często się zastanawiałam skąd się wzięła. Jak widzicie na górnym zdjęciu ciasto jest czekoladowo-waniliowe i obydwa ciasta lekko mieszają się ze sobą, tworząc właśnie takie lekkie fale. No dobra, tylko skąd ten Dunaj? Ktoś wie?
Pamiętam, że w tamtych czasach oglądaliśmy w telewizji serial o rodzinie Straussów i tak sobie wyobrażałam jak Strauss komponuje „Nad pięknym modrym Dunajem” i zajada się tym ciastem ;)
Teoria dobra jak każda inna – hihi.
Może tego nie widać na pierwszy rzut oka, ale ciasto oprócz tego, że jest marmurkowe, to pieczone jest z masą śliwek, a po upieczeniu nakłada się na niego krem budyniowy, potem dodajemy jeszcze polewę czekoladową i np. płatki migdałów.
Fajnie? Fajnie :D
Przepis jest na dużą blachę – taką mniej więcej 20/30 cm, więc starczy dla każdego.
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta ucierane – znajdziecie tu na pewno coś dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta marmurkowe
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowo-waniliowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: