Ciasto fale Dunaju

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym

Przepis na marmurkowe ze śliwkami i budyniem

Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast mojej młodości, które często robiła moja mama. Za tą lekko tajemniczą nazwą kryje się puszyste ucierane ciasto marmurkowe – waniliowo-czekoladowe pieczone ze sporą ilością soczystych śliwek. Ciasto po upieczeniu smarowane jest kremem budyniowym i dodatkowo polewane polewą czekoladową. Mimo prostoty i podstawowych składników ciasto smakuje wybornie! Polecam.

fale dunaju ciasto

Ciasto fale Dunaju przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite ciasta z owocami w połączeniu z budyniem lub kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto ze śliwkami

Ciasto fale Dunaju przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto marmurkowe ze śliwkami i kremem budyniowym.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto marmurkowe:

składniki na krem budyniowy do ciasta fale Dunaju

składniki na polewę czekoladową do ciasta fale Dunaju

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto marmurkowe:

  • Masło utrzyj z cukrem i na puszystą, białą masę.
    200 g masła, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj pojedynczo po żółtku do masy maślanej – na zmianę z łyżką mąki.
    6 żółtek
  • Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj – ciasto będzie gęste.
  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
    6 białek
  • Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj gorzkie kakao oraz dwie łyżki wody, a do drugiej dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie.
    2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłóż białe ciasto, na nim rozłóż łyżką ciasto czekoladowe.
  • Śliwki przekrój na pół i usuń pestki, ułóż owoce skórką do dołu na czekoladowym cieście.
    1 kg śliwek
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem budyniowy na ciasto fale Dunaju

  • Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj razem z cukrem.
    500 ml mleka, 100 g cukru
  • W odlanej części wymieszaj obydwie mąki, wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej
  • Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj wierzch woreczkiem foliowym (nie powstanie wtedy twarda skórka) i odstaw do wystudzenia – w pokojowej temperaturze.
  • Do budyniu dodaj miękkie masło i krótko zmiksuj.
    100 g masła
  • Wyłóż krem na ostudzone ciasto.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto

  • Do rondelka włóż masło, dodaj cukier, kakao oraz wodę, mieszaj, aż całość się rozpuści i dobrze połączy.
    100 g masła, 2 łyżki gorzkiego kakao, 100 g cukru pudru, 2 łyżki wody
  • Przestudź, a następnie wylej na krem.
  • Wierzch możesz dowolnie udekorować.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto marmurkowe, ciasto ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto marmurkowe ze śliwkami

Marmurkowe ciasto ze śliwkami i kremem – uwagi

Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast, które dość często piekliśmy w moim rodzinnym domu.

Ja sama dawno go nie piekłam, za to moja siostra piecze je regularnie i często udaje mi się załapać na kawałeczek ;)

Sama nazwa jest bardzo intrygująca i często się zastanawiałam skąd się wzięła. Jak widzicie na górnym zdjęciu ciasto jest czekoladowo-waniliowe i obydwa ciasta lekko mieszają się ze sobą, tworząc właśnie takie lekkie fale.  No dobra, tylko skąd ten Dunaj? Ktoś wie?

Pamiętam, że w tamtych czasach oglądaliśmy w telewizji serial o rodzinie Straussów i tak sobie wyobrażałam jak Strauss komponuje „Nad pięknym modrym Dunajem” i zajada się tym ciastem ;)

Teoria dobra jak każda inna – hihi.

Może tego nie widać na pierwszy rzut oka, ale ciasto oprócz tego, że jest marmurkowe, to pieczone jest z masą śliwek, a po upieczeniu nakłada się na niego krem budyniowy, potem dodajemy jeszcze polewę czekoladową i np. płatki migdałów.

Fajnie? Fajnie :D

Przepis jest na dużą blachę – taką mniej więcej 20/30 cm, więc starczy dla każdego.

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta ucierane – znajdziecie tu na pewno coś dla siebie.

ciasto czekoladowe ze śliwkami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.41 z 5 ocen
Postaw mi kawę
ciasto ze śliwkami
ciasto fale dunaju

Polecane przepisy na ciasta marmurkowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowo-waniliowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 7 listopada