Rogale świętomarcińskie
Biało-czarne babeczki

Poniewierały się mi po lodówce biedne figi i w końcu stwierdziłam, że trzeba z nich upiec jakieś ciasto, zanim się zepsują. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam bardzo obiecujący przepis (na southernfood.com, dodany przez Dianę Rattray).

Ciasto robi się bardzo szybko i krótko piecze, więc mogłam go upiec po powrocie z pracy. Już podczas pieczenia rozchodziły się nieziemskie zapachy, a jak go spróbowałam, to się okazało, że jest przepyszne. Z lekką nutą pomarańczy i przypraw, do tego smak fig – mniam 🙂

Ja użyłam tu świeże figi, ale można też wykorzystać suszone, albo nawet inne owoce – świeże lub suszone.

Podana porcja jest na tortownicę 22-23 cm.

 

Ciasto figowe
 
Autor:
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki przyprawy do piernika
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 1 szklanka posiekanych fig - około 4 sztuki świeżych fig
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem i dodawaj na zmianę z olejem i sokiem z pomarańczy do jajek.
  3. Na koniec dodaj pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do przygotowanej foremki.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Notatki
Porcja na tortownicę 22-23 cm.

Rogale świętomarcińskie
Biało-czarne babeczki

Related Post