Ciasto figowe

Zaktualizowany: 2023 24 września
figowe3

Przepis na ciasto figowe ze świeżymi figami

Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne, cudownie pachnące i aromatyczne korzenne ciasto pieczone ze świeżymi figami. To ciasto o lekko pomarańczowym aromacie i korzennymi przyprawami będzie idealne na jesienne chłodne dni. Zobacz mój przepis krok po kroku na ciasto z figami i upiecz je jak najszybciej.

figowe1

Ciasto z figami przepis krok po kroku

Jeśli masz w domu świeże figi i chcesz upiec z nimi pyszne ciasto, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

figowe1

Ciasto figowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo aromatyczne ciasto pieczone ze świeżymi figami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na korzenne ciasto figowe

Instrukcja
 

Jak zrobić korzenne ciasto figowe

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    2 jajka, 250 g cukru
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem
    375 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/4 łyżeczki soli
  • Dodawaj suche składniki na zmianę z olejem i sokiem z pomarańczy do jajek.
    120 ml oleju, 120 ml świeżego soku pomarańczowego
  • Na koniec dodaj pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.
    1 szklanka posiekanych fig
  • Masę przełóż do przygotowanej foremki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 35 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Notatki
Porcja na tortownicę 22-23 cm.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z figami, korzenne ciasto z figami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
figowe2

Korzenne ciasto z figami – uwagi

Poniewierały się mi po lodówce biedne figi i w końcu stwierdziłam, że trzeba z nich upiec jakieś ciasto, zanim się zepsują.

Poszperałam trochę w internecie i znalazłam bardzo obiecujący przepis (na southernfood.com, dodany przez Dianę Rattray).

Ciasto robi się bardzo szybko i krótko piecze, więc mogłam go upiec po powrocie z pracy.

Już podczas pieczenia rozchodziły się nieziemskie zapachy, a jak go spróbowałam, to się okazało, że jest przepyszne.

Z lekką nutą pomarańczy i przypraw, do tego smak fig – mniam :)

Ja użyłam tu świeże figi, ale można też wykorzystać suszone, albo nawet inne owoce – świeże lub suszone.

Podana porcja jest na tortownicę 22-23 cm.

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta z owocami – zapraszam serdecznie :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta z figami

Wypróbuj również inne moje przepisy z figami. Każdy z nich jest inny i pyszny.

Opublikowano: 2012 9 listopada

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. f7de9a58bae5845b490476cdde5f4d6f?s=54&d=mm&r=g
    Mroczna Elfka 2012 19 listopada w 11:43- Odpowiedz

    Znalazłam w lodówce opakowanie suszonych fig na końcówce ważności, szybko więc przerobiłam je na to ciasto (użyłam niecałego opakowania). Wyszło bardzo smaczne, i takie trochę inne niż typowe ciasta ucierane:) Raczej z tych mało wilgotnych, takie trochę keksowe. Tylko czas pieczenia musiałam znacznie przedłużyć – łącznie piekłam je około 50 minut!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy