Sernik na spodzie brownie
Ciasto kajmakowe z kruszonką

 

Do wypróbowania tego przepisu zachęciło mnie zdjęcie na Mikserze Kulinarnym – wiele prawdy jest w powiedzeniu, że jemy oczami 🙂

To zachęcające zdjęcie zamieściła Ola z bloga Ola in the kitchen, a za zachęcającym zdjęciem ukrywało się wielece zachęcające ciasto jabłkowe z masłem orzechowym.

Jak już pewnie wiecie, ja nie przechodzę obojętnie wobec takich przepisów 🙂

Ciacho oczywiście sobie upiekłam, ale w przepisie wprowadziłam kilka małych modyfikacji.

Wyszło bardzo fajne i smakowite – orzechowe w smaku i chrupiące dzięki dodatkowi posiekanych orzechów (myślę, że następnym razem użyję masła orzechowego z kawałkami orzechów zamiast kremowego – będzie dodatkowo chrupiąco w środku :))

jabłkowe z masłem orzechowym1

jabłkowe z masłem orzechowym4

jabłkowe z masłem orzechowym2

jabłkowe z masłem orzechowym3

Ciasto jabłkowe z masłem orzechowym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • 200 g mąki
  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 jabłka (ja dałam jedno, ale bardzo duże)
  • garść posiekanych orzechów
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem masło orzechowe, masło i cukier, dodaj pojedynczo jajka i krótko z miksuj.
  2. Mąkę zmieszaj z sodą oczyszczoną i dodaj do masy maślanej na zmianę z mlekiem.
  3. Przelej ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
  4. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp orzechami i odrobiną cukru trzcinowego.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.

 

Sernik na spodzie brownie
Ciasto kajmakowe z kruszonką

Related Post