Ciasto kajmakowe z kruszonką

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
ciasto z kajmakiem i kruszonką

Przepis na kajmakowe ciasto z kruszonką

Ciasto kajmakowe z kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne ciasto połączone z intensywnym smakiem kajmaku i chrupiącą kruszonką, tworzy doskonałą kompozycję dla miłośników słodkich przyjemności. To prosty, ale wyjątkowy przepis, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia. Przygotowanie tego ciasta w domu daje również możliwość dostosowania składników do własnych upodobań i eksperymentowania z dodatkami. Przygotuj to pyszne ciasto już dziś i rozkoszuj się niezapomnianym smakiem!

kajmakowe ciasto z kruszonką

Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta z chrupiącą i słodką kruszonką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

kajmakowe z kruszonką4

Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z masą kajmakową i kruszonką.
4.89 z 9 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto kajmakowe

składniki na kruszonkę

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (75 g)
  • 1/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowy – 50 g )
  • 60 ml oleju
  • kilka sztuk krówek (rozdrobnionych – można pominąc)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto kajmakowe z kruszonką krok po kroku

  • Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.
    150 g masy kajmakowej, 0,5 szklanki oleju, 1/3 szklanki cukru
  • Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.
    2 jajka
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml maślanki
  • Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.
    0,5 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 60 ml oleju, kilka sztuk krówek
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z kruszonką, czekoladowe ciasto z kajmakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto kajmakowe z kruszonką

Ciasto z kajmakiem i kruszonką – uwagi

Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta. Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty. Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki. Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite.

Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos :)

Zachęcam was również do wypróbowania moich ciast drożdżowych idealnych z kruszonką :)

Polecane ciasto z kruszonką

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z kruszonką. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 14 marca