Ciasto kawowe

Zaktualizowany: 2024 13 lutego
ciasto kawowe

Przepis na pyszne kawowe ciasto z lukrem kawowym

Przepis na ciasto kawowe z chrupiącymi orzechami i słodkim lukrem z dodatkiem likieru kawowego to doskonała propozycja dla miłośników kawy i orzechów. Delikatne ciasto wzbogacone jest o chrupiące orzechy, które dodają mu wyjątkowej tekstury i smaku. Słodki lukier z nutą likieru kawowego nadaje ciastu intensywny aromat i delikatną słodycz. To idealna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie i zachwyci gości podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć. Przygotuj to wyjątkowe ciasto krok po kroku, delektując się jego aromatycznym zapachem i wyjątkowym smakiem.

kawowe ciasto

Ciasto kawowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie i lekko wilgotne ciasta z dodatkiem chrupiących orzechów, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto kawowe

Ciasto kawowe z orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto kawowe z orzechami i kawowym lukrem.
4.32 z 19 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Keksowa forma do pieczenia o długości około 24-25 cm.
Składniki

składniki na kawowe ciasto:

składniki na kawowy lukier:

  • ok 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • 2-3 łyżki likieru kawowego ( lub mocnej ostudzonej kawy (jeśli cukier się nie rozpuszcza, to trzeba dać więcej))
Instrukcja
 

Jak zrobić kawowe ciasto z orzechami

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj do nich olej, kawę, mleko i żółtka – wymieszaj łyżką.
    1 szklanka oleju, 1/4 szklanki kawy, 1/4 szklanki mleka, 4 żółtka
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    4 białka
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj orzechy.
    2/3 szklanki orzechów włoskich
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej keksowej foremki o długości około 25 cm (ciasta będzie dużo, ale podczas pieczenia niewiele rośnie).
  • Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni (tryb góra-dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Przygotuj lukier – wsyp cukier puder do miseczki dodaj po łyżce likier kawowy i wymieszaj.
    ok 1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki likieru kawowego
  • Polej lukrem ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z kawą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kawowe ciasto4

Ciasto z kawą i orzechami – uwagi

Mam dla was bardzo proste i smaczne ciasto kawowe idealne do kawy lub herbaty. Ciacho jest mięciutkie, lekkie i aromatyczne – a kawowy smak dodatkowo podkreśla lukier z dodatkiem likieru kawowego (możecie go zastąpić odrobiną ostudzonej kawy). We wnętrzu kryje się dodatkowa niespodzianka – spora ilość orzechów (użyłam orzechy pekan, ale można wykorzystać orzechy włoskie). To ciasto z kawą znika samo – spróbujcie, a sami się przekonacie!

Polecam wam również przepis na pijaną babkę kawową z nieziemskim lukrem kawowym.

kawowe ciasto2
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.32 z 19 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na ciasta z kawą

Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie wypieki przygotowane z dodatkiem kawy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 19 marca

Podziel się przepisem

14 komentarzy

  1. b9a154d3841459a47148263b965a877f?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2023 9 lutego w 13:02- Odpowiedz

    Pani Beatko, mam ochotę na to ciacho, ale w tortownicy o śr.28 cm z kominem. Wg pani o ile zwiększyć proporcje?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 9 lutego w 13:12- Odpowiedz

      Myślę, że maksymalnie z 1,5 porcji

  2. 5bd3ebf7005b196700c64a478583394b?s=54&d=mm&r=g
    Kris 2021 28 października w 13:26- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto robi furorę w pracy! A teraz w domu :))) Super przepis :) Ps. Modyfikuje zamiast orzechów, śliwki itp :))

  3. 7e5f8ab001cc363addfa35b68402744a?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2018 3 lutego w 13:00- Odpowiedz

    Zrobiłam ciasto dokładnie według Pani przepisu, ale w ogóle nie ma ono smaku kawy! Ta 1/4 szklanki kawy (dałam kawę prawdziwa) nie zostawiła ani smaku, ani koloru. Ciasto wyszło jasne, a nie takie brązowe jak na Pani zdjęciach. Jest bardzo smaczne i rzeczywiście łatwe, ale liczyłam na ten kawowy efekt.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 lutego w 14:32- Odpowiedz

      Przykro mi, że ciasto było w smaku za mało kawowe, mi pewnie odpowiadało, bo ja kawę piję bardzo słabą i z duuużą ilością mleka – moje kubki smakowe nie są więc pewnie za bardzo wyczulone na kawę :)

  4. 47cd05c1c9ed98dd702a2c4762d6a7ab?s=54&d=mm&r=g
    iwona 2016 14 lipca w 19:41- Odpowiedz

    czy mozna takie ciasto zrobic,np.z wisniami?Albo innymi owocami?:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 14 lipca w 20:23- Odpowiedz

      Nie piekłam go z owocami, ale myślę, że możesz dać trochę – najlepiej jakiś mało soczystych – np. pokrojone w kostkę jabłko, gruszkę, brzoskwinię, wiśnie tez powinny być ok. Jak sprawdzisz, to daj znać :)

  5. b0182ce3dca18a47c6bafc25e070392c?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2015 4 sierpnia w 09:14- Odpowiedz

    Przepraszam że obsypuję panią tyloma pytaniami ale jestem początkującą gospodynią. Wolę się dokładnie wszystkiego dopytać niż zrobić jakiś błąd. Jakiej szerokości jest pani keksówka? Gdybym chciała zrobić w formie okrągłej o średnicy 21cm to podwoić składniki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 4 sierpnia w 10:36- Odpowiedz

      Nie mam teraz przy sobie foremki, ale jest szeroka na około 10 cm. Możesz zrobić z półtora porcji – jeśli zrobisz z podwójnej, to wydłuż czas pieczenia.

  6. b0182ce3dca18a47c6bafc25e070392c?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2015 3 sierpnia w 18:40- Odpowiedz

    Do ciasta dać kawę rozpuszczalną czy zwykłą i jaką dać do lukru?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 3 sierpnia w 23:25- Odpowiedz

      Jeżeli nie ma podane inaczej to dawaj rozpuszczaną, mniejsza prawdopodobieństwo, że coś się nie uda :)

  7. ?s=54&d=mm&r=g
    Maria Kowalska 2014 29 marca w 01:28- Odpowiedz

    Dzis upieklam ciasto I musze przyznac ze jest super.Nie polewalam lukrem bo nie bylo co polewac.Ciasto zostalo zjedzone,a to dowod ze warto upiec.Robi sie bardzo szybko.Ja tez dalam orzechy peacan.Dzieki za przepis .Skorzystam tez z innych przepisow .Maria

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 29 marca w 09:17- Odpowiedz

      Dziekuję i bardzo się cieszę, że ciacho smakowało :)

  8. f975969b32c320c1e4012b42683179fe?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2014 19 marca w 17:21- Odpowiedz

    Bardzo apetyczne ciacho i piękne zdjęcia :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy