Reklama


Ciasto z kokosową kruszonką

Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami

 

ciasto z brzoskwiniami

 

Ciasto z kokosową kruszonką wpadło mi w ręce podczas przeglądania starego zeszytu z przepisami.

Nabazgrany na jakimś skrawku kartki, z minimalną ilością wskazówek wykonania – tylko na zasadzie klamerek z dopiskiem „razem” 😉

Żadnej informacji dotyczącej foremki, czy czasu pieczenia.

No cóż – widać gdy go pisałam wszystko było dla mnie jasne i posłużyłam się skrótami.

Przepis sobie poleżał i wyleciał z pamięci, a mi zostało zgadywać 😉

Też tak czasem macie ze swoimi starymi przepisami?

Podjęłam się sprawdzenia i przepisu i myślę, że warto upiec to ciasto, bo samo przygotowanie jest bardzo proste.

Ciasto też jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze, a ogromna ilość kokosowej kruszonki jest pyszna.

Zresztą kruszonki jest tak dużo, że ewidentnie ciasto przewidziane było do pieczenia w dużej foremce – ja je upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wyrosło wysokie, ale bardzo długo się piekło – prawie 1,5 godziny.

Możecie je spokojnie upiec w foremce o wielkości około 20/30 cm – kruszonki z pewnością wystarczy.

Do ciasta dodałam też brzoskwinie z puszki –  nie byłam pewna jak ciasto na nie zareaguje, więc dałam tylko 4 połówki – po upieczeniu już wiem, że spokojnie można dać całą puszkę brzoskwiń 🙂

ciasto z kokosową kruszonką

 

ciasto z owocami i kruszonką

 

ciasto z kruszonką

 

ciasto z kokosową kruszonką

 

ciasto z kruszonką

 

Ciasto z kokosową kruszonką
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L
  • ⅔ szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mleka
  • puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę
kruszonka:
  • 150 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 80 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  3. Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  5. Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
  6. Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra - dół, lub 170 stopni teroobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto ostudź.
 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: