Ciasto z kokosową kruszonką

Zaktualizowany: 2023 31 października
ciasto z brzoskwiniami

Przepis na ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami

Puszyste ciasto z brzoskwiniami i słodką chrupiącą kruszonką kokosową to raj dla podniebienia. W tym wyjątkowym cieście soczyste brzoskwinie łączą się z puszystym ciastem, a kruszonka kokosowa dodaje słodkiego wykończenia. To doskonałe połączenie smaków i tekstur, które rozpieszcza zmysły. Spróbujcie koniecznie!

ciasto z kokosową kruszonką

Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z wiórkami kokosowymi i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z kokosową kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na fajne ciasto z owocami i dużą ilością kokosowej kruszonki.
4.30 z 10 ocen
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm. Jeśli chcesz wyższe ciasto, to możesz użyć tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki

składniki na ciasto z brzoskwiniami

składniki na kokosową kruszonkę

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.
    450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
    3 jajka, 160 ml oleju, 240 ml maślanki, 120 ml mleka
  • Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.
    1 puszka brzoskwiń
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
  • Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
    150 g maki pszennej, 100 g cukru, 100 g wiórek kokosowych, 80 g masła
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół, lub 170 stopni termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczesz w mniejszej tortownicy, to wydłuż czas pieczenia.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto z kruszonką kokosową – uwagi

Ciasto z kokosową kruszonką wpadło mi w ręce podczas przeglądania starego zeszytu z przepisami. Nabazgrany na jakimś skrawku kartki, z minimalną ilością wskazówek wykonania – tylko na zasadzie klamerek z dopiskiem „razem”. Żadnej informacji dotyczącej wielkości potrzebnej foremki do pieczenia czy też czasu pieczenia. No cóż – widać gdy go pisałam wszystko było dla mnie jasne i posłużyłam się skrótami – nie pierwszy i nie ostatni raz jak znam siebie. Przepis sobie poleżał i wyleciał z pamięci, a mi zostało zgadywać. Też tak czasem macie ze swoimi starymi przepisami?

ciasto z kruszonką

Przygotowanie ciasta z kruszonką kokosową – wskazówki

Podjęłam się sprawdzenia przepisu i myślę, że warto upiec to ciasto, bo samo przygotowanie jest bardzo proste. Do tego to ciasto nie wymaga użycia miksera! Wystarczą tu dwie miski i łyżka. W jednej misce zmieszaj mokre składniki, a w drugiej misce suche składniki. Teraz wystarczy połączyć jedne składniki z drugimi i wymieszać łyżką na ciasto. Koniec! Można już teraz dodać pokrojone owoce i przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Ciasto też jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze, a ogromna ilość kokosowej kruszonki jest pyszna. Zresztą kruszonki jest tak dużo, że ewidentnie ciasto przewidziane było do pieczenia w dużej foremce – ja je upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wyrosło wysokie, ale bardzo długo się piekło – prawie 1,5 godziny. Możecie je spokojnie upiec w foremce o wielkości około 20/30 cm – kruszonki z wiórkami kokosowymi z pewnością wystarczy. Do ciasta dodałam też brzoskwinie z puszki –  nie byłam pewna jak ciasto na nie zareaguje, więc dałam tylko 4 połówki – po upieczeniu już wiem, że spokojnie można dać całą puszkę brzoskwiń. Możecie też wykorzystać inne owoce, albo upiec zupełnie bez owoców. Kruszonka kokosowa robią tu „taką robotę”, że wystarcza za wszystkie dodatki.

ciasto z kokosową kruszonką
ciasto z kruszonką

Polecane przepisy na ciasta kokosowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne ciasta kokosowe pieczone z wiórkami kokosowymi albo z mleczkiem kokosowym. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 20 stycznia

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. ca23051419964efc1097acaf9cba0f70?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2018 10 października w 02:05- Odpowiedz

    A puszka brzoskwiń ma być mała czy duża na tę ilość składników?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 10 października w 13:11- Odpowiedz

      Taka standardowa – około 800 g.

  2. cf37ea38dca79bea45f2039e6987936e?s=54&d=mm&r=g
    Gosia www.rabarbarowo.pl 2017 20 stycznia w 21:46- Odpowiedz

    Wygląda świetnie! Lubię takie proste ciacha :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 21 stycznia w 13:09- Odpowiedz

      Ja też :)

  3. 9838e5117a19d9cada06e0691c74e7b3?s=54&d=mm&r=g
    amanda-butikzprzepisami 2017 20 stycznia w 19:33- Odpowiedz

    Super ciacho :) Takie przepisy ze starych zeszytów lubię najbardziej :)

  4. f8811fcdda98971346e27709dced4c54?s=54&d=mm&r=g
    Anna S. 2017 20 stycznia w 19:31- Odpowiedz

    Bardzo lubię kokos i ciasta z kruszonką. Pycha! :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 21 stycznia w 13:09- Odpowiedz

      O tak, pycha :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy