Ciasto kokosowe z budyniem

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
ciasto kokosowe z budyniem

Przepis na kruche ciasto z budyniem i kokosową masą

Ciasto kokosowe z budyniem to połączenie tropikalnego kokosa z kremowym budyniem, tworzące deserowy raj. To delikatne, wilgotne ciasto z kokosowym akcentem i kremowym budyniem, które zachwyca podniebienie. Idealne na słodkie chwile relaksu przy filiżance herbaty lub kawy. Gorąco polecam!

proste ciasto kokosowe z budyniem

Ciasto kokosowe z budyniem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z wiórkami kokosowymi to spróbuj tego połączenia z budyniem.

coconut cake

Ciasto kokosowe z budyniem przepis

Wypieki Beaty
Pyszne ciasto kokosowe na kruchym spodzie z budyniem i warstwą z wiórek kokosowych.
4.25 z 56 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 24
Wyposażenie
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na półkruche ciasto:

  • 100 g masła
  • 50 g margaryny (można dać samo masło)
  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
  • 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na masę budyniową do ciasta

  • 3 budynie ( śmietankowe lub waniliowe, na pół litra mleka każdy)
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek cukru

składniki na masę kokosową do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić półkruche ciasto:

  • Z masła, margaryny, cukru, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę – do kilku łyżek – tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.
    100 g masła, 50 g margaryny, 300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 20/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
  • Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra/dół).

Jak zrobić masę budyniową do ciasta

  • Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.
    1 litr mleka, 8 łyżek cukru
  • W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).
    3 budynie
  • Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.

Jak zrobić masę kokosową do ciasta

  • Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).
    100 g cukru, 2 białka
  • Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło – krótko zmiksuj na niskich obrotach.
    200 g wiórek kokosowych, 100 g masła, 2 żółtka
  • Wyłóż masę na masę budyniową.
  • Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (w trybie góra dół) przez około 40-50 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z budyniem, ciasto z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto kokosowe z budyniem

Kruche ciasto z budyniem i kokosem – uwagi

Po domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a uzupełnieniem do niego jest kokos. Dzisiaj zapraszam Was na ciasto kokosowe z budyniem. Na kruchym spodzie, z dużą ilością budyniu i masą z wiórek kokosowych i piany z białek – z całą pewnością jedno z lepszych ciast kokosowych jakie jadłam. Spróbujcie koniecznie!

coconut cake

Jak zrobić to kokosowe ciasto z budyniem – wskazówki

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – tu możecie nawet skorzystać ze swojego ulubionego przepisu na ciasto, albo wykorzystać mój przepis. Potem robimy gęsty budyń i masę z wiórek kokosowych. Wszystko pieczemy razem i ciasto gotowe. Z podanej poniżej porcji otrzymacie wielką blachę przepysznego ciasta – i nie musicie się martwić, bo na drugi dzień ciasto jest chyba nawet smaczniejsze.

Jeśli jesteście wielbicielami kokosanek, to również to ciasto Wam posmakuje, a dodam, że oprócz rewelacyjnego smaku, ciasto obłędnie pachnie. Podaję przepis na blaszkę około 20/30 cm.

Ps. Zapraszam was także do wypróbowania innych kokosowych przepisów z bloga.

ciasto kokosowe z budyniem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.25 z 56 ocen
Postaw mi kawę

Przepis pochodzi z dodatku „Słodkie klimaty” (Moje Gotowanie) z 2014 roku – podaję przepis po moich zmianach.

Polecane przepisy na ciasta kokosowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta kokosowe z wiórkami kokosowymi albo z mleczkiem kokosowym. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 4 stycznia

Podziel się przepisem

21 komentarzy

  1. 3a6261a88dface93a0180d1cdf720952?s=54&d=mm&r=g
    Rafał 2023 4 czerwca w 09:02- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wyszło pyszne! Zmieniłem odrobinkę masę budyniową- dodałem 2 żółtka i odrobinę masła, wyszło super.

  2. 9adb3e322587eb8ce9e0aef8c9b84df2?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2022 7 kwietnia w 22:02- Odpowiedz

    Perfekcyje ciasto, jak zapamiętałam zdzieciństwa Dzieki za przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 7 kwietnia w 22:20- Odpowiedz

      Proszę bardzo :)

  3. b04ee4a18d6367d51442f9434813be6e?s=54&d=mm&r=g
    Slawek 2021 30 sierpnia w 12:50- Odpowiedz

    Czy mogę wyrobić ciasto razem z suchy mi wiórkami zamiast masy kokosowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 31 sierpnia w 08:25- Odpowiedz

      Nie bardzo rozumiem pytanie. Zamiast jakiej masy kokosowej?

  4. d087e8f66bb7c798b3da0031a990035d?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2020 8 marca w 03:17- Odpowiedz

    Beznadziejny przepis, spód zakalec a góra totalnie nie wyszła….

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 8 marca w 08:09- Odpowiedz

      Jak widać na zdjęciach u mnie zakalca nie ma i nikomu nie wyszedł wcześniej zakalec, więc to nie wina przepisu

  5. e960b7646b3a7a0776786115d5be57fb?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2018 31 grudnia w 09:10- Odpowiedz

    Niestety to nie jest udany przepis. Spód wychodzi bardzo suchy. Wierzch się sypie i odkleja od budyniu. Wygląda bardzo ładnie ale w smaku 3/10.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 31 grudnia w 13:54- Odpowiedz

      Przykro mi, że ciasto ci nie zasmakowało.

  6. 961d5833e1f95ff9c27f78ccdbc33079?s=54&d=mm&r=g
    Kinga 2018 20 września w 10:48- Odpowiedz

    Witam, mam pytanie do etapu masy budyniowej. Czy na podpieczony spód ciasta mam wyłożyć gorący budyń ? Czy masa kokosowa się wtedy nie rozpłynie ? Proszę o pomoc ;/

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 września w 10:53- Odpowiedz

      Jeśli masz gorący budyń – dopiero co ugotowany, to możesz wyłożyć gorący (możesz go zrobić wcześniej i lekko przestudzić), na budyń wyłóż masę kokosową – najlepiej nakładać ją łyżką tworząc „kupki”, które potem lekko rozsmarowujesz.

  7. bbd2add3798bfea51500721d47599b21?s=54&d=mm&r=g
    ania 2018 17 sierpnia w 21:51- Odpowiedz

    perfekcyjnie wychodzi!!! cos cudownego

  8. 94c0202bf3e24456174bcab0b9f5c176?s=54&d=mm&r=g
    Aluta 2018 5 marca w 15:56- Odpowiedz

    ” wyrób ciasto. ..” no dobrze, ale margaryna ma być rozpuszczona czy cała?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 marca w 10:45- Odpowiedz

      Cała, nierozpuszczona – podobnie jak masło.

  9. 9b7afa36a3dc238f564838ba5d237696?s=54&d=mm&r=g
    Margerita 2018 25 lutego w 05:37- Odpowiedz

    ciasto OK ale jest troche suche. nasączylam je mlekiem kokosowym i jest pyszne. Polecam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 25 lutego w 10:42- Odpowiedz

      Fajny pomysł z tym nasączeniem mleczkiem kokosowym :)

  10. b59fa3102fa540154771753fe40cdd13?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2016 8 sierpnia w 08:19- Odpowiedz

    …fantastyczny przepis- szczególnie kokosowa część, bo nie spieka się na skorupę:) ciasto pyszne- smakowało nawet nielubiącym budyniu :) pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 10 sierpnia w 18:05- Odpowiedz

      Cieszę się, że smakowało :)

  11. 511ea146588ecb1b829bddd6fb45d1ce?s=54&d=mm&r=g
    titinkaaa 2016 9 kwietnia w 13:05- Odpowiedz

    Właśnie jestem w trakcie pieczenia tego ciasta kokosowego z budyniem :) Zobaczymy co wyjdzie i czy będzie smaczny :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 9 kwietnia w 14:25- Odpowiedz

      super, powodzenia. Wklej zdjęcie proszę :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto kokosowe z budyniem

Przepis na warstwowe ciasto budyniowe z masą kokosową. Ten przepis na pyszne ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi zasmakuje wielbicielom ciast kokosowych. Masa kokosowa na tym cieście budyniowym smakuje obłędnie! Ciasto półkruche pieczone z masą budyniową i warstwą kokosową smakuje i pachnie obłędnie kokosem. Może ma trochę kalorii, ale jest tak pyszne, że warto się skusić chociaż na kawałek.

Przepis na kokosowe ciasto z budyniem

To kokosowe ciasto z budyniem wygląda i smakuje jak milion dolarów. A mimo to nie jest trudne do zrobienia. Wypróbuj mój dokładny przepis krok po kroku i upiecz ciasto kokosowe z budyniem dla swojej rodziny. Jeśli lubisz kokosowe smaki, to wypróbuj inne moje wypieki z kokosem. Polecam wam między innymi babkę kokosową, pieczone oponki kokosowe, chlebek kokosowy, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosem, tort kokosowy czy kokosowe ciasto z jabłkami.