Ciasto kokosowe z budyniem
Przepis na ciasto kokosowe z budyniem
Ciasto kokosowe z budyniem to połączenie tropikalnego kokosa z kremowym budyniem, tworzące deserowy raj. To delikatne, wilgotne ciasto z kokosowym akcentem i kremowym budyniem, które zachwyca podniebienie. Idealne na słodkie chwile relaksu przy filiżance herbaty lub kawy. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto kokosowe z budyniem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z wiórkami kokosowymi to spróbuj tego połączenia z budyniem.
Ciasto kokosowe z budyniem przepis
Wyposażenie
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na półkruche ciasto:
- 100 g masła
- 50 g margaryny (można dać samo masło)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na masę budyniową do ciasta
składniki na masę kokosową do ciasta
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L )
- 2 białka
- 100 g cukru ((można dać trochę mniej) – pół szklanki)
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
Instrukcja
Jak zrobić półkruche ciasto:
- Z masła, margaryny, cukru, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę – do kilku łyżek – tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.100 g masła, 50 g margaryny, 300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 20/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
- Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra/dół).
Jak zrobić masę budyniową do ciasta
- Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.1 litr mleka, 8 łyżek cukru
- W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).3 budynie
- Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
Jak zrobić masę kokosową do ciasta
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).100 g cukru, 2 białka
- Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło – krótko zmiksuj na niskich obrotach.200 g wiórek kokosowych, 100 g masła, 2 żółtka
- Wyłóż masę na masę budyniową.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (w trybie góra dół) przez około 40-50 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem.
Prywatne
Kruche ciasto z budyniem i kokosem – uwagi
Po domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a uzupełnieniem do niego jest kokos. Dzisiaj zapraszam Was na ciasto kokosowe z budyniem. Na kruchym spodzie, z dużą ilością budyniu i masą z wiórek kokosowych i piany z białek – z całą pewnością jedno z lepszych ciast kokosowych jakie jadłam. Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić to kokosowe ciasto z budyniem – wskazówki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – tu możecie nawet skorzystać ze swojego ulubionego przepisu na ciasto, albo wykorzystać mój przepis. Potem robimy gęsty budyń i masę z wiórek kokosowych. Wszystko pieczemy razem i ciasto gotowe. Z podanej poniżej porcji otrzymacie wielką blachę przepysznego ciasta – i nie musicie się martwić, bo na drugi dzień ciasto jest chyba nawet smaczniejsze.
Jeśli jesteście wielbicielami kokosanek, to również to ciasto Wam posmakuje, a dodam, że oprócz rewelacyjnego smaku, ciasto obłędnie pachnie. Podaję przepis na blaszkę około 20/30 cm.
Ps. Zapraszam was także do wypróbowania innych kokosowych przepisów z bloga.
Przepis pochodzi z dodatku „Słodkie klimaty” (Moje Gotowanie) z 2014 roku – podaję przepis po moich zmianach.
Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta kokosowe z wiórkami kokosowymi albo z mleczkiem kokosowym. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: