Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie - mlecza)
Sernik na zimno z galaretką

Sezon rabarbarowy czas zacząć 🙂

Co prawda przez spóźnioną wiosnę rabarbar w ogródku mojej mamy miał ostatnio niespełna 10 cm wysokości, ale na szczęście w sklepach można już dostać „pełnowymiarowy” 🙂

Spieszę więc z przepisem, który wypatrzyłam rok temu, ale nie zdążyłam wykorzystać. Poczekał sobie trochę i teraz go Wam prezentuję.

Ciasto o aromacie kokosowym, słodko-kwaśne, z chrupiącą warstwą wiórek kokosowych z cukrem brązowym – mniam.

Cudo to wynalazłam u mojej imienniczki – Beaty z blogu  Bea w kuchni.

Składniki na formę o średniki 22 cm.

kokosowo-rabarbarowe4

kokosowo-rabarbarowe6

kokosowo-rabarbarowe7

 

Ciasto kokosowo-rabarbarowe
 
Autor:
Składniki
  • ok. 300 g rabarbaru
  • 200 g mąki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 90 ml oleju
  • ok. 60 ml gęstego jogurtu - ok 50 g
  • ok. 60 ml mleka kokosowego - ok 50 g
  • dodatkowo : 3-4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania po wierzchu
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki,pokrój na kawałki do miseczki, a następnie posyp odrobiną cukru i odstaw.
  2. Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem do pieczenia i sodą. Jogurt wymieszaj z mlekiem kokosowym. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodaj olej a następnie dodawaj na przemian mąkę i jogurt.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i posyp je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałóż rabarbar i posyp go cukrem.
  4. Piecz ciasto ok. 50 minut (lub do suchego patyczka - mi się piekł o wiele dłużej, bo godzinę i 20 minut - ciągle ciasto było mokre w środku).
  5. Pozostaw ciasto na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudź na kratce. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie - mlecza)
Sernik na zimno z galaretką

Related Post