Ciasto kokosowo-rabarbarowe

Zaktualizowany: 2023 29 maja
ciasto kokosowo-rabarbarowe

Przepis na kokosowe ciasto z rabarbarem

Dziś zapraszam na ciasto kokosowo-rabarbarowe. To niesłychanie pyszne i jednocześnie proste ciasto o wspaniałym aromacie kokosa – dzięki dodatkowi wiórek kokosowych i mleczka kokosowego, które łączą się ze smakiem lekko kwaśnego rabarbaru. To tworzy pyszne ciasto, od którego trudno się oderwać. Spróbujcie koniecznie!

ciasto kokosowo-rabarbarowe

Ciasto kokosowe z rabarbarem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem oraz ciasta o kokosowym smaku, to wypróbujcie to połączenie smaków kokosowych z rabarbarowymi!

ciasto kokosowo-rabarbarowe

Ciasto kokosowo-rabarbarowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kokosowe ciasto z rabarbarem i wiórkami kokosowymi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na kokosowe ciasto z rabarbarem

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto kokosowo-rabarbarowe

  • Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki,pokrój na kawałki do miseczki, a następnie posyp odrobiną cukru i odstaw.
    ok 300 g rabarbaru
  • Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem do pieczenia i sodą.
    200 g mąki pszennej, 60 g wiórek kokosowych, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Jogurt wymieszaj z mlekiem kokosowym.
    ok. 60 ml gęstego jogurtu, ok. 60 ml mleka kokosowego
  • Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodaj olej a następnie dodawaj na przemian mąkę i jogurt.
    3 jajka, 180 g cukru, 90 ml oleju
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i posyp je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałóż rabarbar i posyp go cukrem.
    ok 300 g rabarbaru, 3-4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę (lub do suchego patyczka – mi się piekł o wiele dłużej, bo godzinę i 20 minut – ciągle ciasto było mokre w środku).
  • Pozostaw ciasto na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudź na kratce.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z rabarbarem, kokosowe ciasto z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ciasto z rabarbarem i wiórkami kokosowymi – uwagi

Sezon rabarbarowy czas zacząć :)

Co prawda przez spóźnioną wiosnę rabarbar w ogródku mojej mamy miał ostatnio niespełna 10 cm wysokości, ale na szczęście w sklepach można już dostać „pełnowymiarowy” :)

Spieszę więc z przepisem, który wypatrzyłam rok temu, ale nie zdążyłam wykorzystać.

Poczekał sobie trochę i teraz go Wam prezentuję.

Ciasto o aromacie kokosowym, słodko-kwaśne, z chrupiącą warstwą wiórek kokosowych z cukrem trzcinowym – mniam.

Cudo to wynalazłam u mojej imienniczki – Beaty z blogu  Bea w kuchni.

Ciasto kokosowo-rabarbarowe smakuje wyśmienicie, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki na formę o średniki 22 cm.

Ps. Zobaczcie również inne moje wypieki z rabarbarem – na przestrzeni lat uzbierała się niezła kolekcja :)

ciasto kokosowo-rabarbarowe4
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi takie:

Opublikowano: 2013 17 maja

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 1 sierpnia w 10:28- Odpowiedz

    […] Zajrzyjcie też do pozostałych przepisów z rabarbarem – np. na odwrócone ciasto rabarbarowe lub na ciasto rabarbarowo-kokosowe. […]

  2. a0b2a48c707c61f0629664ee5cd83612?s=54&d=mm&r=g
    Łucja 2013 21 maja w 12:35- Odpowiedz

    to ciasto to faktycznie jakieś cudo :) muszę koniecznie wypróbować i mam nadzieję że nie będę musiała jak TY czekać na to cały rok ;D

  3. 0d07e6c97f66b891e589095ea8adc361?s=54&d=mm&r=g
    Bea 2013 20 maja w 19:31- Odpowiedz

    Piekne! Ciesze sie, ze przepis sie przydal :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  4. b08941fddb06bd226f377ce18ff46695?s=54&d=mm&r=g
    zufik 2013 17 maja w 09:26- Odpowiedz

    Choć za rabarbarem nie przepadam, to ciasto prezentuje się smakowicie!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy