Czekoladowe masło orzechowe
Malinowy tort siłownia

 Ciasto Kubanka

biszkopt z kremem

 

Skusiłam się na zrobienie ciasta przekładanego – rzadko robię takie ciasta, bo zwykle brak mi na nie czasu.

Widziałam w necie zdjęcia ciasta Kubanka i bardzo mi się ono spodobało, więc wzięłam je na tapetę.

Zamiast kremu budyniowego zrobiłam krem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Dzięki temu ciasto wyszło bardzo delikatne i leciutkie.

Wszystkim nam bardzo smakowało i mogę je z całym sumieniem polecić 🙂

Z przepisu wyjedzie Wam spora blaszka kubanki – ja ja przygotowałam w foremce 24/24cm.

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

biszkopt z kremem

 

kubanka

 

ciasto kubanka

 

ciasto kubanka

 

Ciasto Kubanka
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g gorzkiego kakao (duża łyżka)
poncz:
  • 150 ml ostudzonej mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 ml rumu
krem czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki nutelli
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
warstwa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 24 herbatniki (użyłam czekoladowe)
  • kwaśny dżem - np. dżem z czarnej porzeczki lub powidła - słoiczek
  • gorzkie kakao lub tarta czekolada
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij na sztywno w trakcie zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj aż piana z białek będzie biała i lśniąca, a cały cukier dobrze się rozpuści.
  2. Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.
  3. Do białek dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj łyżką.
  5. Wyłóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut.
  6. Po upieczeniu biszkopt ostudź.
  7. Ostudzone ciasto nasącz ponczem (kawę wymieszaj z cukrem i rumem).
krem czekoladowy:
  1. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno.
  2. Serek mascarpone zmiksuj z nutellą, dodaj do śmietany kremówki i krótko zmiksuj.
  3. Wyłóż krem na spód biszkoptowy.
  4. Na wierzchu kremu ułóż warstwę herbatników, ciastka posmaruj dżemem lub powidłami i ułóż na nim drugą warstwę herbatników.
wykończenie:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone - krótko zmiksuj.
  2. Wyłóż śmietanę na herbatniki.
  3. Wierzch śmietany możesz dodatkowo posypać gorzkim kakao albo oprószyć tartą czekoladą.
  4. Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin.

 

 

Czekoladowe masło orzechowe
Malinowy tort siłownia

Related Post