Reklama


Ciasto Kubuś odchudzone

Ciasto Kubuś odchudzone i fit 🙂

 

kubuś ciasto

 

Ciasto Kubuś jest bardzo popularne na polskich blogach kulinarnych, więc ja również postanowiłam je przygotować 🙂

Ale że lato za pasem, oponek trzeba się pozbywać, a nie hodować, to moje ciasto Kubuś odchudziłam 😀

Zamiast ciężkiej masy na śmietanie kremówce użyłam gęsty jogurt grecki, do „budyniu” z soku marchewkowego nie dałam masła.

Dzięki temu porcja mojego ciasta miała jakieś 140 kalorii (o ile się nie pomyliłam w obliczeniach :D).

Jako podstawę wybrałam sok marchewkowy z brzoskwinią i do tego dopasowałam resztę składników – użyłam więc galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinie z puszki – w sezonie możecie użyć świeże brzoskwinie.

Ciasto Kubuś wyszło moim zdaniem rewelacyjnie i bardzo nam wszystkim smakowało – a że akurat jak je zrobiłam miałam gości, to tą opinię może potwierdzić więcej osób 🙂

Jeśli dbacie o linię, albo po prostu lubicie lekkie i delikatne desery, po których nie musicie rozpinać guzika, to to ciasto jest dla Was.

A dodatkowo powiem, że dzieciaki będą nim zachwycone – nie znam dziecka, które nie lubi galaretki i ciast na zimno 😀

Ja swoje ciasto przygotowałam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.

Ps. Z takich przepisów na zimno i z galaretką, które moje dzieci uwielbiają, to mogę jeszcze polecić przepis na lodowca – ciasto śmietanowe z kolorowymi galaretkami oraz sernik brzoskwiniowy na zimno – mniamuśny 😉

 

ciasto bez pieczenia z soku marchewkowego

 

odchudzone ciasto

 

ciasto kubuś ochudzone

 

ciasto kubuś dietetyczne

 

ciasto kubuś

Ciasto Kubuś odchudzone
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 1 litr soku marchwiowego przecierowego - użyłam taki z dodatkiem brzoskwiń
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • puszka brzoskwiń
Wykonanie
  1. Biszkoptami wyłóż dno blaszki o wielkości około 24/24 cm.
  2. Z soku marchwiowego odlej niecałą szklankę, a resztę zagotuj w rondelku.
  3. W odlanym soku rozprowadź budynie, a następnie wlej całość do gotującego się soku i energicznie mieszaj aż zrobi się budyń.
  4. Masę przelej na biszkopty i odstaw do przestudzenia.
  5. Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuść w szklance wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  6. Gdy będzie już chłodna dodaj ją do jogurtu i zmiksuj (jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to możesz dodać trochę cukru pudru - ja nie dodawałam).
  7. Przelej masę jogurtową na budyń marchwiowy i schowaj do lodówki, aby masa stężała.
  8. W między czasie przygotuj drugą galaretkę brzoskwiniową wg instrukcji na opakowaniu.
  9. Na stężoną warstwę jogurtową wyłóż pokrojone w plastry brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką - nie wylewaj galaretki zanim nie zacznie tężeć, bo może spłynąć na spód ciasta.
  10. Ciasto ponownie schowaj do lodówki i zostaw na kilka godzin, tak aby galaretka zupełnie stężała.

 

 

Related Post

Reklama

  • na takie słoneczne cudo to ja jestem pierwsza 😀 zwłaszcza że je odchudziłaś 😀

    • Takiego odchudzonego to można spokojnie dwa kawałki zjeść 🙂

  • Jak już dawno nie jadłyśmy tego ciasta 😀 Kiedyś namiętnie nasza mama je robiła 😀 Taka wersja podoba nam się jeszcze bardziej 😀

    • To super 🙂 teraz wy go zróbcie mamie 😀

  • Tak. Coś w sam raz na teraz dla mnie, lato już tuz tuż a tak całkiem bezcukrowo i bezsłodyczowo nie umiem. Zapisuję:)

%d bloggers like this: