Reklama


Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech ze szpinakiem

 

ciasto leśny mech ze szpinakiem

 

Pewnie widzieliście już wcześniej w sieci obłędnie zielone ciasto szpinakowe nazywane leśny mech.

Nazwa ciasta nawiązuje wyglądem właśnie do mchu, a to dzięki zielonym okruszkom, które otulają torcik z każdej strony 🙂

To ciasto miałam okazję już wcześniej jeść, ale wtedy coś mi w nim „nie grało”.

Nie chodzi mi to wcale o szpinak, czy też jego smak, bo nie czuć go w cieście wcale. Tamto ciasto było dla mnie jakoś za tłuste, dlatego się do niego lekko zraziłam.

Minęło trochę czasu i postanowiłam, że sama upiekę leśny mech.

Zrobiłam kilka modyfikacji i dodałam maliny, aby ich kwaskowatość nadała ciastu charakteru oraz dodatkowo wprowadziła kontrastowy kolor.

Jak widać, dzięki temu zabiegowi ciasto wygląda wręcz bajecznie, czerwony i zielony kolor pięknie się komponują.

Torcik smakuje przepysznie, a dzięki szpinakowi i olejowi w cieście jest bardzo wilgotne i nie wymaga dodatkowego namaczania.

Spróbujcie koniecznie, a na pewno się nie zawiedziecie.

A z takich nietypowych w smaku ciast i tortów zapraszam również na torcik mojito – cytrynowo-miętowy nasączany rumem.

 

tort leśny mech

 

ciasto leśny mech

 

torcik leśny mech

 

ciasto leśny mech

 

ciasto leśny mech

 

Ciasto leśny mech
 
Autor:
Składniki
ciasto szpinakowe:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 250 ml oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 500 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone zimnego
  • 3-4 łyżki cukru pudru - lub do smaku
sos malinowy:
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 50 g cukru (lub do smaku)
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • około 100 g świeżych lub mrożonych malin
  • ziarenka granatu do dekoracji
Wykonanie
ciasto:
  1. Szpinak rozmróź, a następnie odciśnij na drobnym sitku.
  2. Zmiksuj go blenderem z połową oleju i sokiem z jednej cytryny.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą, puszystą masę.
  4. Dodaj do jajek szpinak oraz pozostały olej - krótko zmiksuj.
  5. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
  6. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Ciasto możesz upiec dzień wcześniej 🙂
maliny:
  1. Umieść w rondelku 250 g malin - jeśli używasz mrożone owoce, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  2. Wlej trochę wody - tylko po to aby owoce się nie przypaliły, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
  3. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się lekko rozpadną.
  4. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.
  5. Ostudź maliny.
krem:
  1. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone - miksuj tylko do momentu dobrego połączenia.
wykończenie:
  1. Ciasto szpinakowe przekrój na trzy blaty - ten ostatni może być nierówny.
  2. Odłóż kilka łyżek kremu śmietankowego.
  3. Nałóż na spodni blat połowę pozostałego kremu, wetnij do środka kremu dodatkowe maliny.
  4. Na wierzch nałóż połowę sosu malinowego.
  5. Połóż drugi kawałek ciasta, nałóż na niego resztę kremu, wetknij w środek maliny i nałóż resztę sosu malinowego.
  6. Odłożony blat ciasta pokrusz.
  7. Boki ciasta posmaruj odłożonym kremem.
  8. Obsyp wierzch i boki ciasta pokruszonym ciastem szpinakowym.
  9. Przed podaniem posyp górę ciasta ziarenkami granatu, albo świeżymi malinami.
 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: